Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Ni bloggläsare har verkligen otroligt mycket kunskap och bilder/intressanta föremål. Exempelvis mejlade Jan Holgersson över en mycket spännande bild – nämligen den här:

Jan-Holgersson

 

Det som Jan Holgersson håller i på bilden är en skärva från en av de bomber som Sovjet släppte över Stockholm 1944. Jan Holgerssons farmor och farfar bodde i Lillängen i Nacka. På kvällen den 22 februari 1944 hörde de plötsligt ett kraftigt dån i trädgården. ”Hade den exploderat hade jag inte stått här i dag”, säger Jan Holgersson.

Läs mer om denna historia och se bilder från skadade hus på Södermalm via denna länk. Här en av dessa bilder:

SSMF034057S

Om du har någon egen upplevelse eller historia kring detta så mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Förra veckan handlade ju Stockholmsgåtan om Kristineberg. 86-årige Rune Lysén berättade då en spännande historia om hur det var att bo i ”barnrikehus” på 1930-talet. Nu har han mejlat in en fin bild som han skriver så här om: ”Skickar bild från min morfars Gustav Ling nya bil år 1923 poserande med fru och bekanta. Bilden är tagen vid Långholmsgatan”.

hpqscan0001

Tack för denna härliga bild som ger oss en fläkt av svunna tiders Stockholm.

Sedan kom även ett roligt mejl från Micke Rahm, apropå förra veckans uppmärksammande av Hornsbergsgaraget. Så här skriver han: ”Det fanns en gång på Kungsholmen ett läkemedelsföretag som hette KABI. Ursprungligen hette det Kärnbolaget Aktiebolag Biokemiska Industrier, som blev KABI. Idag återstår bara Fresenius Kabi av detta och är tyskägt och en del av den gamla Vitrumtillverkningen finns kvar i Uppsala. Jag jobbade på Kabi när jag pluggade under slutet av 70-talet med att köra företagets budbil i Stockholm på somrarna. Sedan jobbade jag på Hornsbergstomten som kemist och datortomte fram till 1992. Jag såg din bild på Hornsbergstomten i SvD från 30-talet, och kunde liksom inte hålla mig från att kommentera lite”.

Här är bilden med Micke Rahms initierade kommentarer:

Kabi

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna om huvudstaden som gjorts här på bloggen – se denna länk.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.