Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Många av er har redan kommit fram till att svaret på veckans gåta är Kungsholmens brandstation som ligger på Hantverkargatan 74/Kronobergsgatan 2. Den har ju en extra aktualitet eftersom den hotas av nedläggning och rivning.

Mer om nedläggningshotet och om stationens historia längre ner i inlägget, men först lite om era mejl. Allra först med rätt svar var Niklas Lenkel genom följande mejl: ”Denna gången ska jag vara först! Kungsholmens brandstation och tornet är väl ett gammalt övningstorn. Trist om det ska rivas, känns ju som att det inte står ivägen för någon?”, mejlade han på uppstuds.

Sedan följde i tur och ordning dessa läsare: Karl-Olov Fentorp, Åke Spets, Sten Wennerström, Louise Lindström, Staffan Scherloff, Anders Ericson, Ian Cleland, Erik Bogentoft och Gunilla Köhl. Till slut kunde vi räkna in 203 rätta svar. Kom även en hel del gissningar på andra brandstationer. Tar lite tid att svara er alla, men det är det värt med tanke på den glöd som ni visar genom era initierade mejl.

Här är några härliga läsarhistorier – som vanligt ger de ökat djup åt platsen. Vi börjar med 81-årige Nils Bridal som har bra koll på brandstationen. Han bodde nämligen i 10 år på brandstationen 1944-54.

Här är Nils Bridals mejl: ”Det är slangtorknings- och stegövningstornet på Kungsholmens brandstation (byggnaden till höger). Bilden torde vara tagen från Kronobergsgatan. Bodde i 10 år på brandstationen 1944-54, min far var brandbefäl. Bodde där från nästan 13 till nästan 23. Brandstationen var i början ett eldorado med stor gymnastiksal, brottarmattor, repstegar, plintar och bockar m m. Glidstänger, där man kunde imponera på kompisar. Jag gick i Kungsholms läroverk tvärs över Hantverkargatan och hade min studentskiva 1950 på den altan, som skymtar till höger på bilden, hemburen av ett par starka yrkesbagare på en stor bakplåt under skylt med text ”Absolut nybakad”. Brandstationen togs i bruk 1930 och bör alltså ha uppförts i slutet av 20-talet. Tornet, som är av trä, bör rimligtvis vara ganska murket”.

Här en bild från Spårvägsmuseet som föreställer byggnaden 1954:

Foto: Stockholms Spårvägsmuseum

Även en annan läsare – Jan Gustafsson – har faktiskt bott på denna brandstation. Så här berättar han: ”Ja, den här gåtan var inte så svår för mig. Tornet har också utgjort bollplank åt mig då jag växte upp på brandstationen. Min far arbetade på stationen och vi bodde där från det jag var 5 år tills jag tog studenten vid 19 års ålder. Då började jag själv som brandman i Solna och blev senare brandingenjör. Under studietiden till brandingenjör bodde jag på Parmmätargatan. Som brandingenjör ville jag inte ha första jobbet i ”fadershuset” utan valde att flytta till Helsingborg. Efter 5 år kom jag tillbaka till Stockholm och fick då en egen tjänstebostad i andra trappuppgången på stationen och bodde kvar där i 7 år. Gården var väl inte min huvudsakliga lekplats som barn men det hände att jag tillbringade lite tid där, det hände också att jag fick brandmännen att deltaga, till exempel genom att jag stod i mål och de sköt på mig. Tornet hade en sandyta framför och den passade bra att ha att slänga sig på”.

Och här några fler mejlsvar:

Leo Gillholm: ”Kan berätta att jag på 70-talet bodde på Hantverkargatan 76 alldeles bredvid stationen och min fru och jag drev då en glassbar på Pipersgatan. När någon brandman försovit sig eller av någon annan anledning missat en utryckning var han tvungen att bjuda på glass på sommaren och tårta på vintern. Sommartid hade vi ofta brandmännen på besök och någon av dem fick stå för hela kalaset. Vid några tillfällen hände det att jag fick höra talas om en pågående brand och då tog jag med mig några liter glass dit för att de skulle få svalka sig. Det var uppskattat och nämndes t o m av brandchefen i en intervju en gång. De var således trogna kunder och när de upptäckt att jag var granne slutade de använda sirenerna på nätterna när de körde ut ur stationen, de slog inte på dem förrän i hörnan St Eriksgatan/Drottningholmsvägen eller Hantverkargatan/Polhemsgatan beroende på åt vilket håll de ryckte ut. Det var väl en grannsämja som hette duga?”

Magnus Isberg: ”Underbart med era bildgåtor om vår spännande stad! Det vi ser på bilden är slangtornet bakom Kungsholmens brandstation, används som slangförråd och att hissa upp blöta slangar i efter uträttade hjältedåd i och kring Kungsholmen. Bästa vyn för att se detta fina torn är om man tittar in genom grindarna bakom stationen från Kronobergsgatan. Har gått förbi detta många gånger och tittat på det på väg till Kronobergsbadet!”.

Sten Ericsson: ”Google street view är något fantastiskt och skrämmande på samma gång. Med lite kameravridningar och zoomningar hittar man det mest oväntade. Svaret på veckans gåta är Kungsholmens brandstation”.

Stephan Lindstein: ”För min del var det lätt, då jag gick i ’Högre Allmänna Läroverket å Kungsholmen’ tvärs över gatan och vi utnyttjade brandstationens gymnastiksal ofta och sprang i gymnastikkläder över Hantverkargatan eftersom omklädningsrummen låg i läroverkets byggnad. Jag gick där mellan -54 och -60, så det var många gånger vi var på brandstationen. Vi fick vid ett tillfälle närmre titta på tornet, som jag vill minnas mest användes för att torka brandslangarna i”.

Sussie Moberg: ”Min gissning blir Kungsholmens brandstation på Hantverkargatan, gatan där ”min” skola (i början av 1970-talet) – Kungsholmens läroverk/gymnasium, numera Stockholms musikgymnasium – ligger nästan mittemot”.

Anders Karlsson: ”Sorgligt att så mycket gammalt fint rivs i Stockholm. Att politikerna aldrig lär sig. Förhoppningsvis får fler människor upp ögonen för detta genom din blogg. Tack!”.

Raili Teikmans: ”Det ser ut som Kungsholmens Brandstation! Ett av de stora äventyren i min barndom var när ryktet gick att det brandövades där. Då fick man bråttom dit för att titta på”.

Anna Amazeen: ”Jag bor granne med platsen och det är kungsholmens brandstation”.

Monica Dahlman (f d Kungsholmsbo, nu Malmöboende): ”Slangförrådet på Kungsholmens brandstation, så klart!”

Anders Holst: ”Det måste vara gamla slangtornet vid Kungsholmens Brandstation. Har tillbringat alldeles för många timmar i Kronis (lekparken) som ligger bredvid för att inte känna igen det”.

Staffan Skott: ”Där jag aldrig varit. Djärv gissning. Bodde tvåhundrameter därifrån i tio år. Bästa hälsningar från Cambridgeshire”.

Jan Granberg: ”Det kan vara slangtornet på Östermalms eller Kungsholmens brandstation. De användes för att torka slangarna och för olika stegövningar. Jag och Staffan Hildebrand lekte en del på Östermalms brandstation där tornet stod på gården. Hans pappa var brandkapten där på 1950-talet och familjen bodde i en tjänstebostad högst upp i huset. Särskilt kul var det när vi fick åka på mässingsstången från tredje våningen ned till stationens garage”.

Björn Gutenberg: ”Jag gick på Kungsholmens Högre Allmänna Läroverk och vi hade gymnastik i brandstationens gymnastiksal och detta är ett övningstorn för att hoppa ner i brandsegel”.

Jan Gustafsson: ”Det var inte så svårt, tornet har också utgjort bollplank åt mig då jag växte upp på brandstationen”.

Bo Lindström: ”Slangtornet bakom brandstationen på Hantverkargatan. Jag går förbi där varje dag på väg mot lunchstället”.

Lasse Blomgren: ”Som uppfödd och runtcyklande på 50- och 60-talet i Stockholm, kände jag direkt igen denna skapelse från Kungsholmen, en av de minst utforskade delarna av stan av mig. Som söderkis blev det mer norr/söder som gällde. Men det bör vara ett träningstorn för brandmännen, åtminstone gissar jag det”.

Claes Bleckberg: ”Det är slangtorken på brandstationen på Hantverkargatan. Gick själv på Kungsholmens gymnasium tvärs över gatan och hade under några år gymnastik i deras lokaler”.

Nu mer om brandstationen: Kungsholmens brandstation är en av tre stationer i Stockholms innerstad. Vaktdistriktet sträcker sig från Bromma i väst och Tegelbacken i Gamla Stan i öst, Hornstulls strand i söder och Odenplan i norr.

Leif Jirebeck, brandman på Kungsholmens brandstation. Foto: Johan Lindberg

Men vad var det då för torn som syntes på första bilden. Jo, Leif Jirebeck, brandman på stationen förklarar:

– Det är ett slangtorn. Det skapades för att torka slangarna – de fick hänga där i tornet så att vattnet fick droppa bort. Sedan gjordes övningar utvändigt med stegar, säger Leif Jirebeck.

Han tycker att det är tråkigt att brandstation troligen ska rivas:

– Det vore bättre att försöka rusta upp den här stationen, det är ju en så klassisk gammal fin byggnad, säger Leif Jirebeck.

Kungsholmens brandstation låg från början (från 1892) på Flemminggatan på platsen där vi i dag hittar S:t Eriks sjukhus.

Här en bild från sekelskiftet som vi har fått från Stockholms läns brandmuseum:

Foto: Stockholms läns brandmuseum

Brandstationen på nuvarande platsen invigdes i januari 1931. Arkitekt var Gustaf Laurelius som även låg bakom Östermalms brandstation.

Här en tidig bild på stationen (från 1930- eller 1940-talet):

Foto: Stockholms läns stadsmusuem

Här samma plats i dag:

Foto: Johan Lindberg

Brandstationen planeras dock att läggas ned 2014, och ersättas av Samverkanscentralen vid Lindhagensgatan. Samverkanscentralen är en planerad brandstation och ledningscentral för samhällssäkerhet. Brandmännens riksförbund finns bland de som har uttalat sitt missnöje med att brandstationen ska flyttas – och betonat försämrad brandsäkerhet för området. Men enligt Stadsledningskontoret kommer inte en flytt innebära att brandsäkerheten blir sämre på Kungsholmen. Hur känner ni läsare inför detta? Och om byggnaden rivs – vad tycker ni det ska bli på platsen där brandstationen i dag ligger? Saluhall är en het önskan hos många Kungsholmenbor har framgått av diskussioner på nätet – bland annat på Vårt Kungsholmen.

Även SvD-läsaren Linda Bröms är inne på det spåret: ”Liksom de flesta Kungsholmsbor tycker jag förstås att huset ska bevaras! Helst som brandstation, i andra hand som byggnad som allmänheten kan ha glädje av. Huset är vackert och tidstypiskt och trots sin storlek och mörka färg ett hus med ett vänligt uttryck! Jag tycker en saluhall vore en förträfflig alternativ användning. De övriga malmarna har sina, och de är uppskattade. En saluhall – med en eller ett par riktiga restauranger – skulle dra en helt annan kategori människor till trakten kring Fridhemsplan och blanda upp det lite stökiga klientelet från ölställena i närheten. Plats borde finnas för en modern och miljövänlig sophantering på baksidan, eller kanske under marknivå där”, skriver hon.

Berätta gärna om dina tankar – mejla till mittstockholm@svd.se.

Tipset till denna gåta kom som sagt från SvD-läsaren Marcus Fridnäs. Tipsa gärna du också om någon klurigt Stockholmsgåta som du tycker vi ska använda.

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.