Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Åter till svaret på veckans Stockholmsgåta. Tidigt i morse avslöjade vi ju att det var pumphuset från Eriksdalsverket som efterfrågades.

Nu ska vi berätta mer om pumphuset. Vi börjar med ett mejl som jag fick från SvD-läsaren Nils Lagergren som enkelt löste gåtan efter att ha sett denna bild.

Så här skrev Nils: ”Visst känner jag igen min egen arbetsplats! Huset kallas Ryska Smällen, och ligger på Hammarby Slussväg 11. Huset är ursprungligen en gammal pumpstation till det reningsverk som senare blev gamla Eriksdalsbadet, och flyttades till sin nuvarande plats när de byggde nya Eriksdalsbadet. Namnet Ryska smällen kommer förstås av den legendariska ”felnavigeringen” då ryssarna släppte några bomber över Stockholm under Andra Världskriget (enligt legenden eftersom de trodde att de var över Helsingfors). I dag ligger här Fido film, en visual effects- och animationsstudio, som bl.a. gjort effekterna till ”Låt Den Rätte Komma in”, senaste ”Underworld”-filmen och nya norska storfilmen ”Kon-Tiki”. Extra bonuskunskap: ”skrotet” som syns på bilden är kamera-räls, som användes för att manövrera den mekaniska giraff Fido byggde för filmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen” (2008)”.

Tack så hjärligt för denna bonuskunskap, Nils!

Det där med Ryska smällen kan vi berätta lite mer om:

Under Andra världskriget 1944 inträffade det att sovjetiska flygplan kom in över Stockholm under natten mellan 22 och 23 februari 1944. Bomber fälldes bland annat på Blidö och Svartlöga i skärgården, vid Stavsnäs, Järla, Strängnäs, Pershagen – och vid Eriksdal. Just detta pumphus ska ha skadats och precis som Nils skrev kallas huset i dag för Ryska smällen. Om bombningen skedde av misstag eller ej råder det delade meningar om än i dag. Samma natt genomförde det sovjetiska strategiska bombflyget en större räd mot Åbo och Mariehamn.

Tommy Åkesson, avdelningschef vid stabsprogrammet vid Försvarshögskolan har beskrivit det så här: ”Fyra bomber exploderade på Södermalm i närheten av nuvarande Eriksdalsbadet och en friluftsteater totalförstördes. Kvar blev endast en tre meter djup krater som mätte fem till sex meter i diameter. Mirakulöst nog skadades bara en servitris lätt på ett kafé i närheten, och en man som stod vid en busshållplats slungades till marken av lufttrycket och bröt ena axeln. I Strängnäs skadades ett par värnpliktiga lätt av splitter då sex spräng- och tre lysbomber fälldes inom Södermanlands regementes kasernområde. Bomberna vid Järla och i skärgården orsakade endast mindre materiella skador”.

Här är två bilder från händelsen på Södermalm 1944 som är hämtade från Stockholmskällan. Tyvärr finns till Lennart af Petersens bild ingen uppgift om vilket huset är. Någon av er läsare som vet?

Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Mer från Tommy Åkesson: ”Från officiellt svenskt håll hävdades att bombfällningarna över svenskt territorium 22—23 februari 1944 var resultatet av en felnavigering. En protest överlämnades till Sovjetunionen, och den svenska regeringen förväntade sig att åtgärder skulle vidtas för att misstaget inte skulle upprepas. Man förbehöll sig rätten att återkomma med ersättningskrav för de skador bomberna åsamkat. I Sverige uppmärksammades mycket det faktum att luftvärnet inte avlossade ett enda skott mot inkräktarna. Detta berodde främst på den låga beredskapen”.

Är det någon som kan berätta mer. Någon som kanske var med om den där natten så hör gärna av dig till mittstockholm@svd.se.

Nu åter till Pumphuset som ju gåtan handlade om: Flera av er har påpekat att pumphuset har flyttats ett antal meter och det är helt riktigt. Det skedde på 1990-talet då nya Erikdalsbadet byggdes.

Så här ser hela huset ut ur tre vinklar:
 

Foto: Johan Lindberg

 

Foto: Johan Lindberg


Precis intill ligger Eriksdalsbadet och på bilden syns Johanneshovsbron.
Men vad är det då för hus? Jo, det är pumphuset från Eriksdalsverket som gjorde att stockholmarna äntligen fick rent vatten i slutet av 1800-talet. Här en bild (som vi fått av Stockholm vatten) från slutet av 1800-talet. Tänk att vyn från Årstaviken in mot Södermalm har sett ut så här:
Eriksdalsverket. Foto: Stockholm vatten
Här ännu en fascinerande bild tagen på Södermalm 1893 – fotograferad från norr mot Årstaviken/Hammarby/Johanneshov. Här syns både Skanstullsverket (till vänster) och Eriksdalsverket (höger). För att ge er större möjlighet att orientera er: Det vita huset längst till vänster finns i dag kvar under Skanstullsbron. Kvarnen längst till höger är Skanskvarn som också finns kvar i dag (en del av er har kanske fikat eller ätit där):
Skanstullsverket och Eriksdalsverket (höger) från norr. Foto: Stockholm vatten
Foto: Stockholm vatten
Vi har dock inte hittat någon bild på själva pumphuset (det är skymt på denna bild) men är det någon av er läsare som lyckas hitta en sådan så mejla gärna in den till mittstockholm@svd.se.
Nu till historien om dessa vattenverk. De har ju en avgörande betydelse i Stockholms historia.
För att göra det tydligare gör vi små kapitel av berättelsen:
1) SMUTSENS STOCKHOLM
Första hälften av 1800-talet var en tid av smuts och sjukdom i Stockholm. Vattnet smutsades ner av avfall från hushåll, gator och hantverkerier. Dricksvattnet hämtades i brunnar, men nära dessa låg ofta latrinupplag.  1834 inträffade en svår koleraepidemi som skulle följas av flera. 3 700 dog i kolera i staden som då hade omkring 80 000 invånare.
2) RENT VATTEN MINSKAR DÖDLIGHETEN
Så småningom insågs kopplingen mellan vatten och hälsa. Därför byggdes Sveriges två första vattenverk – båda vid Årstaviken. Först Skanstullsverket 1861 och sedan Eriksdalsverket (dit pumphuset hörde) 1884. De benämns även Årstaviksverken. Åren 1861-1895 sjönk dödligheten i Stockholm från 34 till 17 döda per 1 000 invånare! Man ska dock veta att projekt var dyrt och motståndet starkt – protesterna ska ha nått ända upp till kung Oscar I.
3) VATTEN TILL ALLA – SÅ SMÅNINGOM
1 juli 1861 öppnades vattenledningen för allmänheten. Detta genom sex tappställen på Norrmalm, Södermalm och Östermalm där det var gratis att hämta vatten. Det var dock bara 80 hushåll som hade anslutits vid årets slut, men så småningom fick fler och fler tillgång till kranvatten även i hemmet. 1866 drogs den första vattenledningen till Kungsholmen.
4) SLUTET FÖR ÅRSTAVIKSVERKEN
Till slut räckte inte Skanstullsverket och Eriksdalsverket till. Man fann dessutom bättre vatten på annat håll. 1904 stod vattenverket i Norsborg klart. Skanstullverket lades ner 1918, Eriksdalsverket 1923. I dag är det Norsborg och Lovö vattenverk som ger huvudstadens befolkning rent vatten. Från 3 mils vattenledningar är det i dag 220 mil.
Visst är det bra att stanna upp ibland och inse att vi har det ganska bra år 2012. I dagens samhälle kan man knappt tänka tanken att det för bara några generationer sedan saknades rent vatten.
Mina främsta källor till berättelsen ovan var förresten: Stockholm vattens tidning Vattentryck samt utmärkta boken Stockholm – en historia i kartor och bilder av Helena Friman/Göran Söderström.
Vem var då först av er SvD-läsare med rätt svar?
Jo, det var Adam Horvath som nästan omedelbart mejlade följande: ”Här kommer en vild gissning. Tegelhuset ligger vid Eriksdalsbadet. Huset flyttades i samband med bygget av det nya stora badet (som Mats Hulth, bland andra, såg till att bygga i samband med planerna på ett OS i Stockholm)”.
Även följande läsare prickade in rätt hus med första bilden som enda ledtråd…
Pirkko: ”Ni är på Hammarby Slussväg 11. Ett fantastiskt hus som numera inhyser kontorsverksamhet. Kan tyvärr inte historian bakom huset, men skulle gärna vilja veta. Men, om jag inte är helt ute och cyklar så erinrar jag mig att huset har flyttats till sitt nuvarande läge. Det tidigare läget var längre ner på samma gata. Jag går förbi där varje morgon på väg till hunddagis”.
Per B Gustafsson: ”Jag gissar på det gamla tegelhuset vid Eriksdalsbadet, det som flyttades för några år sedan”.
I går kom dessa rätta svar in:
Per Wennström: ”Bilden föreställer det gamla pumphuset till Skanstullsverket.  Hammarby slussväg 11 vid Eriksdalsbadet”.
Richard Hede: ”Pumphuset vid Skanstullsverket!”
Erik Lindmark: ”Antar att jag inte är först men byggnaden ni söker är tegelhuset vid Eriksdalsbadet. Om jag inte missminner mig flyttades det i samband med att det nuvarande Eriksdalsbadet byggdes. Om jag inte missminner mig är det ett av stadens första vattenverk. Såg bilden i går men hann inte kontrollera fasaden förrän idag och då hade det ju blivit enklare!”
Här kan du också läsa några tidigare läsarröster.
Nästa måndag kommer en ny gåta. Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.