Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här kommer en fortsättning på den tidigare gåtan om skulpturen Camilla Assise som står vid Eriksdalsbadet. Som skulptören Willy Gordons son Danny berättade så finns det 2 uppsättningar av denna skulptur. Danny Gordon sade dock att han inte visste exakt var den andra står i dag.

Men nu vet han – och vi.

Detta tack vare SvD-läsaren Marcus Fridenäs. Han gjorde en egen ”utredning”.

I förra veckan fick vi detta mejl från Marcus: ”Fortsättning på gåtans lösning… När jag skulle lösa gåtan hittade jag på nätet att statyn fanns i Landskrona och var deponerad i Stockholm. Jag (och uppenbarligen många fler) tolkade det som att statyn först stod i Landskrona och sedan flyttats till Stockholm. Jag läste även att statyn hade stått i kvarteret Tornet i Landskrona. Tornet är en bostadsrättsförening, så jag kontaktade orföranden och fick genast svar att statyn stod där. Mycket märkligt! Sedan när ni publicerade lösningen med infon att statyn hade gjorts i 2 exemplar skickade jag ett till mejl till ordföranden och begärde mer info, och här är alltså bildbeviset. Kul med lite detektivarbete!”, skrev Marcus.

Så här ser Camilla Assise ut i Landskrona:

Camilla Assise i Landskrona. Foto: Brf Tornet

Marcus Fridenäs konstaterar också: ”Det ser onekligen ut som att statyn i Landskrona mår bättre än den vid Skanstull. Har det nåt med avgaser att göra tro?”

Claes-Göran Rosvall, vicevärd på bostadsrättsföreningen Tornet i Landskrona, hade ingen aning om att det finns en likadan staty utanför Eriksdalsbadet i Stockholm. Hans första reaktion via mejl var: ”Vadan detta intresse för vår staty? Skriv gärna och berätta”.

Så här svarar han via mejl: ”Jo, vi blev lite ställda av informationen att vår staty även fanns i Stockholm men läget klarnade ju efterhand.  Statyn som fick namnet CAMILLA (okänt hur) sattes upp på en grönyta utanför vårt kvartershus och där står den fortfarande kvar. Statyn är väl ansedd i vår förening trots att den enligt många är ful och klumpig. Välviljan grundar sig nog på nostalgi eftersom den ingår som en del i bostadsrättsföreningen historik vilken vi nu ytterligare fått belyst genom gåtans lösning i SvD. Barn klättrar ofta på den vilket den tydligen också är avsedd för”, skriver han.

Birthe Wibrand, konstintendent i Landskrona, berättar mer: ”Den är köptes 1976 av HSB för 125 000 kronor. Konstverket är en lekskulptur och är placerad vid kvarterets lekpark där den utgör en naturlig del av området. Invigningen hölls av Sven Kypengren, HSB:s dåvarande vd. Konstnären sa vid invigningen: ”Tanken är att det är en sittande moder som blickar ut över Öresund på ett upplyftande sätt.” Började på ”Camilla” redan på 1960-talet och minimodeller har köpts in av olika institutioner i Sverige och utomlands, t ex Svenska ambassaden i London”.

Här kan du också läsa Danny Gordon berättelse om skulpturen och om vilken Camilla som var pappans förebild till skapelsen.

Här åter bilden på Camilla Assise vid Eriksdalsbadet:

—-

Nästa gåta dyker som vanligt upp på måndag.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.