Mitt Stockholm

Malin Bonde

Malin Bonde

SvD:s läsare Fredrik Vildö hörde av sig med en fråga:
Det här frågan är inte specifik för Stockholm utan gäller ju Sverige, men icke desto mindre är den ett mysterium för mig som ni förhoppningsvis kan lösa.
Om man tittat på svartvita bilder från någon gång i slutet av 1800-talet fram till runt 1930 där den svenska flaggan är med, så har flaggan ett mörkt kors på en ljus botten. På ännu äldre, och på nyare bilder har den som förväntat ett ljust kors på en mörk botten. Vad beror detta på? Fototekniskt? Tolkar den svartvita film som användes under tidigt 1900-tal gult som mörkare än blått? Men då borde ju fler detaljer på bilderna se fel ut?
Så beror det på den svartvita filmen? Eller var flaggan ljusblå med ett mörktgult kors under en period? Knappast troligt, va?

Tacksam för svar!
Fredrik Vildö

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kan du ditt Stockholm-redaktionen bad Svenska Dagbladets bildchef Joakim Ståhl svara på frågan:
Hej,
Det är helt riktigt beroende på den sorts svartvita film man använde i början var orthokromatisk, den kunde inte riktigt registrera tonerna rätt – blå himlar blev tex vita samma sak med flaggans blå delar, medan tex gult registrerades starkare. Runt 1920 började man ersätta den med pankromatisk film som kunde återge alla toner.
MVH/Joakim Ståhl

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar