Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Så kan vi slutligen slå fast vilket fartyg som är svaret på veckans Stockholmsgåta. Frågan gällde det fartyg som Morgan Deile har grubblat efter namnet på sedan 1967 (här är filmen med fartyget).

Ni som inte har följt med hela vägen kan först titta på filmen här innan ni scrollar neråt till svaret. Klicka på bilden och se filmen:

Här kan du se (följ denna länk) det tidigare inlägget med svaret om vad som syns i vattnet på filmen här ovan.

Svaret när det gäller jagaren på filmen fick vi dels genom ett mejl från läsaren Herman Fältström (som var först) och även Krigsarkivet. De slår fast det som många SvD-läsare trott på: Svaret är HSM Södermanland. Morgan Deile får också svar på vilket datum som hans film är ifrån. ”Enligt order var Kustflottan på Strömmen endast en gång 1967. Det var den 3–9 maj”, meddelar Krigsarkivets Per Clason som – liksom Herman Fältström – har tittat på den aktuella ordern plus Kustflottans förbandsindelning 1967-04-10 samt 1967-10-13. Samtliga order är hämtade ur Chefen för Kustflottans arkiv, 1967, serie F 1 volym 267.

Vi tackar så mycket för att ni bringade klarhet i detta.

I dag kom också ett mejl – och en bild – från läsaren Kenneth Svensson som var med på HSM Södermanland det aktuella året – dock efter uppvisningen på Strömmen.

Kenneth Svensson på Södermanland 1967.

Så här skriver Kenneth Svensson:

”Den här bilden från min tid på Jagaren Södermanland. Om vi tittar på däcksformen och framför allt masten i fören tror jag vi har lösningen på Morgans fråga. Det är med största sannolikhet Jagaren Södermanland. Efter tjänstgöring på Älvsnabben hösten 1966 till våren 1967 mönstrade jag på jagaren Södermanland omkring 1:a Juni 1967. Fartygschef var Stig Strömbäck med sekond Anders Hallin. Jag kommer inte ihåg övningen på Strömmen, men under sommaren gjorde jagaren Södermanland ett besök i Strängnäs med en incident där vi delvis gick på grund vid en klaffbro före ankomsten till Strängnäs hamn. Det resulterade i att vi efter besöket i Strängnäs fick läggas i torrdocka för att byta propellrar på Stockholmsvarvet Skeppsholmen. Jagaren Södermanland var också på flottbesök i Leningrad sommaren 1967. Vi hade höst övningar med Jagaren Halland i skärgården så båda dessa jagare var i tjänst sommaren och hösten 1967. Enligt mina anteckningar skulle Halland läggas i malpåse våren 1968 och ersättas av jagaren Småland”.

Har du någon egen historia kring detta så hör gärna av dig till mittstockholm@svd.se.

Här är fartyget. Klicka på bilden så kan du se filmsnutten:

Övning på Strömmen 1967. Foto: Morgan Deile

Här har ni åter läsarmejlen om HSM Södermanland:

Daniel Lundqvist: ”Jag tror att det är Södermanland som tillsammans med Gästrikland ligger på strömmen pga av följande antaganden.  Jag har läst mig till att Östergötland klassen renoverades 1963-1967 och då bla fick ett nytt lv-robotsystem. I Jagare: med svenska flottans jagare under 80 årsägs det att Gästrikland och Södermanland renoverades 1963 och de andra två ett par år senare. Då borde ju Östergötland och Hälsingland renoverats samtidigt (med tanke på att de andra två renoverades samtidigt) och eftersom alla var renoverade 1967 och filmen är från sommaren 1967 skulle det kunna vara så att Östergötland och Hälsingland låg på varv sommaren 1967″.

Leif Kihlberg: ”I början på 1967 var bara HMS Södermanland rustat. Troligen är det alltså hon på bilden”.

Claes-Göran Dahl: ”Det bör vara HSM Södermanland. Året innan (1966) hade HMS Östergötland varit ”ute” men ersatts av HMS Södermanland som efter stillaliggande och generalöversyn återkom till kustflottan 1967. Fartygschef var kommendörkapten Stig Strömbäck, f d skeppsgosse, och sekond var helikopterpiloten mm Anders Hallin. Södermanland gick på grund hösten 1968 och kom ut på provtur i september 1970. Hälsingland låg i malpåse och torde ha rustats för att ersätta Södermanland. Hon ingick i jagarflottiljen i slutet av 1969, så mycket minns jag och fortsatte en tid. Beträffande Hälsingland så var hon sist ut – levererad 1959. I mitten av 60-talet moderniserades alla ögdjagare 1963-67 och Hälsingland torde ha varit sist ut för att bl a få luftvärnsroboten Seacat”.

Richard Areshoug: ”Att det är förskeppen på två Östergötland-klass jagare man ser på slutet är det ingen tvekan om. Likaså är det stäven på ett fartyg ur denna klass som Spiggen rundar i början. Att sedan identifiera vilket i klassen som det är är svårt då de var helsyystrar och inga skrovnummer syns. Har tittat i berörd årgång av tidskriften Sveriges Flotta, men inte hittat något där. Mina ex av Marinnytt är i källaren och jag har inte haft möjlighet att gräva där. Troligen trycktes det ett program för dagen där det framgår vilka fartyg som var med och hur de låg på Strömmen. Minns med glädje då man som barn kunde in och titta på Flottan på Strömmen. Har exempelvis foton från Marinens dag 1974 då bl a jagaren Halland var med samt stabsfartyget Marieholm (”Fylle-Pia”) som nu ligger som restaurang i Göteborg. Hon är även är den enda bevarade spillran av Svenska Amerika Linjen som  hon tillhörde innan hon köptes av Flottan och är nu målad i deras färger”.

Har du också någon berättelse i ämnet så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Och mejla förstås också gärna om du har något bevis för att det är Södermanland vi ser på filmen.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.