Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta! Tack för det enorma engagemanget: Över 10 000 har varit inne och tittat på gåtan och 613 mejlade in en gissning till mig. I början var det väldigt trögt, men till slut var ni 213 som hade rätt svar!

Svaret är att SvD-läsaren Mats Lindholm tog bilden på Brunnsgatan på Norrmalm år 1966. Det är alltså SvD-läsaren Mats Lindholms bil som står där till höger på bilden. Han fotograferade med Malmskillnadsgatan bakom sig och Regeringsgatan syns längre fram:

Jag besökte häromdagen platsen och så här ser det ut i dag:

Som ni ser finns två av husen kvar än i dag! Allra snabbast med rätt svar denna vecka var Kerold Klang, följd av Torsten Källander, Jan-Peter Falk, Sven Jönsson och Carl Axel Petersson.

För en av dem var det extra enkelt – nämligen för Sven Jönsson. Hans pappa och farfar har nämligen en gång i tiden ägt glasmästeriet ”J.V Kjellen & Son” vars skylt syns på ett av husen på gåtbilden ovan. Sven Jönsson har till och med en av skyltarna i sitt hem! Han tog här en bild och mejlade över:

Så här skriver Sven Jönsson: ”Här får du en bild på skylten som sitter på väggen på huset som man ser på dagens bild. Skylten är ett gesällprov, blyinfattat glas. Adressen är: Brunnsgatan 22. Firman startades 1857 av Kjellén. Överläts i början av 1950-talet till min farfar – Sven Jönsson d.ä. Senare tog hans son – min pappa – Arne Jönsson över verksamheten. Jag arbetade senare där i 17 år. Företaget firade 100 årsjubileum och var då Stockholms älsta glasmästeri. Företaget glasade bland annat delar av Åhléns på Klarabergsgatan, Hötorgsskraporna, Kaknästornet, Kulturhuset. Huset på gåtbilden revs i samband rivningarna i Klara, och då flyttade verksamheten till Rörstrandsgatan”.

Sven Jönsson återkommer sedan i ytterligare ett mejl sedan han gått igenom ett antal flyttkartonger. Där hittar han bilder på sin pappa och farfar när de drev firman.

Först en bild från farfar Svens tid – troligen omkring sekelskiftet 1900:

Sven Jönsson fortsätter: ”Det här är innan min farfar tog över företaget, han var då kamrer och Kjellen drev företaget. Företaget låg då på Klara västra Kyrkogatan 21”.

”Den yngre bilden med min far i mörk överock född 1921 och jag tror att han var ca 40 år när bilden togs. Då var verksamheten på Brunnsgatan”:

”Till väster om min far står ”Ärtan” som var mycket glad i flaskan. Vid ett tillfälle skulle ett fasadglas bytas på Regeringsgatan (Sidenhuset). ”Ärtan” samt en kollega hissar ner en lärling i båtsmanstol från taket fem våningar upp från gatan mitt i vintern. Lärlingen ser att hans medarbetare på taket går över gatan till ett ölkaffe och hör inte hans rop. Efter ett tag kommer dom ut lite styrkta och traskar iväg på Regeringsgatan mot firman på Brunnsgatan för att hämta lön. Eftersom lärlingen inte dyker upp för att hämta lön frågar verkaren var han är. ”Ärtan” kommer då på att han hänger kvar på fasaden. Man rusar dit och finner en stelfrusen lärling som hissas upp på taket. Min pappa gav lärlingen ledigt en vecka som plåster på såret. En båtsmanstol på den tiden var en planka med hål i mitten där repet satt och en lina man spände runt repet och midjan. Även jag har suttit som lärling i sådana stolar på över 100 meters höjd i början av 60-talet. En liten episod…”.

Sven Jönsson berättar också att firman till slut fick läggas ner på grund av ”stora kundförluster”. Han minns förstås också historien om de beryktade Träskmorden som begicks på denna gata – närmare bestämt i huset längst till vänster på gåtbilden just detta år 1966. ”Vi hade Familjebostäder som kund som ägde fastigheten (Brunnsgatan 26) där detta hände. Jag var där många gånger när fönstren var sönderslagna – det var blod överallt, samt knarkare och hallikar. David Bagares gata intill oss var samma problem med mord. Detta skedde på gården till Normalmspolisen som var samma gård som vi hade”, berättar Sven.

Vi tackar Sven Jönsson för berättelsen och här några läsare med helt andra minnen från platsen:

Mathias Koskinen: ”I den mån jag har några minnen från platsen härrör dessa från ett stort antal besök på just Glenn Miller Café i slutet av 80-talet, eller möjligen i början av 90-talet, då var stället tämligen nyöppnat och gästerna fick själva välja och spela skivor ur ägarens vinylsamling. Ett synnerligen uppskattat inslag i nöjesutbudet för en jazzgillande 20-25 åring. Ofta har jag även haft anledning att korsa denna del av Brunkebergsåsen och har då vid ett flertal tillfällen passerat just den plats där bilden är tagen, möjligen har vyn mot Birger Jarlsgatan i fonden satt sig i mitt bildminne”.

Ola Jaensson: ”Jag har inga egna minnen från platsen före (19)90-talet men passerar med cykel varje dag och ser föräldrar ta farväl av sina barn genom järnstaketet. Ibland äter jag på äldreboendets matsal. Egentligen borde jag ha kunnat placera bilden redan på andra ledtråden med takfoten på huset i Regeringsgatans hörn men lät mig luras av de rivna husen närmast kameran. Tack för kul gåtor. En del kräver detektivarbete från en 70-talist som inte har egna minnen från Stockholm före rivningarna”.

Elin, 30: ”Mina minnen från platsen handlar nästan uteslutande om att jag gått upp och ner för denna gata i väntan på en vän som arbetar i närheten. Det slår mig dock varje gång att husen på den övre halvan av gatan inte ”passar in”. Det är någonting nytt och opersonligt medan det sedan plötsligt är gamla hus lite längre ner i backen. Det är som att gammalt möter nytt vägg i vägg. Därför är det lätt att komma ihåg det speciella fönster man kan skymta på huset vid Birger Jarlsgatan. Det lyser upp som en liten ledstjärna! Jag har många gånger undrat hur det såg ut där innan de nya husen byggdes så jag är väldigt glad att få se denna bild!”.

Ingrid Edman Markenfelt (född 1952): ”Var 1966 ung tonåring och gick i Franska Skolan på Döbelnsgatan. Brunnsgatan var ökänd och mamma förbjöd mig strängt att inte använda den som skolväg. Som fullt normal tonåring gick jag därför Brunnsgatan nästan varje dag men inte såg jag något spännande. Det var bara sunkiga hus. Bodde på Grev Turegatan som inte alls var någon fashionabel adress på den tiden med Freys Express stora flyttbussar som osade och korkade igen. I hörnet mot Humlegårdsgatan låg Elvans dammodeaffär där 7-11 nu ligger. I lokalerna intill nr 14 där mamma och jag bodde låg två modeaffärer med eleganta kappor, dräkter och klänningar. Ett gammalt ölsjapp låg på nr 20 och i en kiosk mittemot nr 14 stod en dam som sålde godis, tobak och konstiga tidningar som hette Piff och Raff. Ha det gott och tack för en intressant blogg”.

Magnus Källgren: ”Är inflyttad göteborgare sedan 7 år och hade en av mina första dater i Stockholm, Gud vet varför (!), på Glenn Miller café. Musiken var strålande, en amerikansk sångerska från New Orleans, men vi kunde knappt prata med varandra, hade ingen dricks till bandet heller… Men den gatan kommer jag alltid ihåg!”.

Nu ska jag lägga lite mer fokus på de så kallade Träskmorden. Just Brunnsgatan 26 ser vi här på en bild från 1964 – som är tagen i motsatt riktning jämför med gåtbilden:

Foto: Spårvägsmuseet

Vad var det då som hände i det här huset 1966 vid tidpunkten då SvD-läsaren Mats Lindholm tog veckans gåtbild? Jo, i centrum för denna hemska historia var 37-årige Hans ”Tuppen” Marmbo. Han var en frånskild tvåbarnsfar som fram till detta år hade varit dömd för diverse småbrott. Han bodde på Döbelnsgatan och var en välkänd person i den delen av Norrmalm som kallades ”Träsket”, där det på 1960-talet återfanns många akoholister, narkomaner och prostituerade.

En typisk fastighet i detta område var Brunnsgatan 26. Här en bild från Stockholms stadsarkiv på hur det såg ut i en av lägenheterna:

Det här är verkligen en ruskig historia. De tre morden sker inom tio dagar 1966: Ett bråk nattetid slutar med att Hans Marmbo begår sitt första mord. En vecka senare knivmördar han en annan man på Brunnsgatan 26. Ytterligare några dagar senare dödas en kvinna med en rörtång. Två rörtänger beslagtogs av polisen på Brunnsgatan. Den övre av dessa använde Han Marmbo vid det tredje och sista mordet:

Foto: Stockholms stadsarkiv

Det som gjort morden extra välkända är att Hans Marmbo sänkte liken på olika platser längs stadens kajer, inklusive Nybroviken. Det har givit upphov till uttrycket ”Ståplats i Nybroviken” (uttrycket ska ha funnits tidigare, men blev nu mer etablerat). Det tredje mordoffret fiskades dock inte upp vid Nybroviken utan vid kajen längs Strandvägen.

Hans Marmbo dömdes 1967 till livstids fängelse och fick förstås stora rubriker – som här i Expressen:

Han blev dock så småningom en fri man och dog 2004.

Det var veckans Stockholmsgåta det. Har du en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

I väntan på nästa gåta får ni gärna ta en titt på några Stockholmsfilmer. Filmerna som är kopplade till bloggen är nu uppe i över 320 000 visningar vilket förstås gläder oss mycket!

Här är de mest sedda:

1) BILQUIZET – följ med till 60-talets Stockholm på nostalgitripp.

Svaret är redan publicerat – följ denna länk för att få facit!

2) SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.

Se filmen via denna länk

3) TELEFONTORNET – ”Ofattbart att det såg ut så i centrala Stockholm”

Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

4) STUREPLAN – så var platsen förr och nu
5) SMÄLLEN VID STRÖMMEN – läsarna löste läsarens bildgrubblande
Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad. Här kan du läsa om svaret.

Ta också gärna en titt på den senaste filmen här på bloggen. J-O Waldner och Mikael Appelgren spelade ju en match mot två bloggläsare förra veckan. J-O med en jojo och ”Äpplet” med ett äpple… Se hur det gick i denna kortfilm. Du kommer att bli imponerad!

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar