Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Åter tack för alla trevliga mejl som kom in efter att jag publicerat lösningen till Stockholmsgåtan. Svaret var alltså Hötorget. Ni som inte har sett bildspelet som visar Hötorgets utveckling genom åren får gärna ta en titt via denna länk.

Hans Björkman kom med ett bra påpekande: ”Tack för ett intressant urval Hötorgsbilder – hittade bara ett litet fel i texten om flygbilden från 1920, där du säger att man ser att Sveavägen slutade vid Kungsgatan. Det är sant att omdaningen av Stora Badstugatan slutade eller började där, men man ser också att gatan fortsatte till Oxtorgsgatan. Bifogar ett par gamla vykort från Konserthuskvarteret, där en gång ”bondkvarteret” Helsingegården låg.”

Hans Björkman har förstås helt rätt och bildtexten är nu ändrad. Här är de fina 1800-talsvykorten som han mejlade över:

höt

höt2

Har någon av er läsare en egen berättelse om Hötorget? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Jag kan också rekommendera en chatt på SvD.se i morgon, onsdag, kl 10. Då kan ni ställa frågor till en lysande Stockholmsskildrare – Per Wästberg. SvD-prenumeranter har sedan en tid tillbaka haft möjlighet att gratis ladda ner ”Per Wästbergs Stockholm” som e-bok. Wästbergs samlade Stockholmsskildringar är en litterär utvecklingsresa över nästan fem decennier – från 50-talets unge författare till dagens ledamot i Svenska Akademien. Så ta gärna chansen att ställa frågor till Per Wästberg om boken, Stockholms förvandling och författarens utveckling. E-boken ”Per Wästbergs Stockholm” hittar du på svd.se/minasidor under Mina erbjudanden. SvD:s recension av boken kan du läsa här.

Jag vill också gärna tipsa om ett historiskt bildsvep som inte har med Stockholm att göra. Framöver kommer jag även att ta vissa grepp om världshistoria – givetvis inte på denna blogg, men på SvD.se. I dag kan ni läsa om Ardenneroffensiven eftersom det är exakt 70 år sedan den inleddes. Det var tyskarnas sista försök att vända på kriget 1944. Det finns både bilder och tydliga kartor. Samt initierade svar av andra världskriget-experten Christer Bergström på sju nyckelfrågor om Ardenneroffensiven. Christer har skrivit boken ”Ardennerna 1944–1945: Hitlers vinteroffensiv” och kan verkligen ämnet. Ni når bildsvepet via denna länk.

karta1

Välkomna tillbaka till bloggen senare i veckan då det blir en klurig ”bonusgåta” från en läsare. Det blir en riktig utmaning!

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.