Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en sista ledtråd till Stockholmsgåtan. Frågan är: Var i Stockholm är bilden tagen? Nu visar jag en äldre bild som visar hur platsen har förändrats. Byggnaden är alltså samma som ni sett på de tidigare bilderna. Skillnaden är förstås att det en gång i tiden var vatten framför byggnaden… Vad är detta för historisk byggnad?

xx

Foto: Okänd

Den här veckan har många läsare haft problem med gåtan. ”Måste vara den svåraste gåtan hittills”, skriver exempelvis Anders Eriksson. Andra läsare menar dock att gåtan var enkel… Så olika det kan vara beroende på vilka trakter av staden vi rör oss i. Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Lösningen kommer torsdag 13 novembehär på bloggen. Då får du också en intressant historia om byggnaden.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

graf

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här ett exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.