Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

tellus-tower

I dag blev det alltså offentliggjort att Stockholm vill bygga en 225 meter hög skyskrapa med 75 våningar vid Telefonplan. ”Tellus Tower” blir i så fall norra Europas högsta bostadshus – läs en SvD-artikel och se fler bilder via denna länk.

Många av er läsare nappade på en uppmaning att tycka till om bostadsbyggandet i huvudstaden. Här är några av de över 100 åsikter som kommit in under eftermiddagen:

Mattias: ”Jag tycker det är helt rätt ifall det är ekonomiskt lönsamt. Folk vill bo i Stockholm och det finns ju inga nackdelar med det förutom brisen på mark i närheten av infrastruktur. En riktigt så hög tycker jag är onödigt. Men kanske 100 meter är lagom”.

Mats Andersson: ”Vi har en vacker stad med luft och vatten som bör nyttjas som den är. Däremot kan man ju fundera på att avkontorisera många fastigheter. Telefonplan är helt OK, men tänk om den skulle byggas i innerstaden eller än värre Gamla stan: Det skulle nog inte så många gilla”.

André: ”Bygg gärna en skrapa på 1 000 meter”.

Mikael Rennerhorn: ”JAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! Äntligen någon som vågar utmana opinionen, klart att vi ska ha höga hus, det ger en omedelbar skjuts i självförtroendet och visar att Stockholm äntligen tar språnget in i 2000-talet. Sätt gränsen vid 250 meter då”.

Nicholas Ryderås: ”Gärna skrapor i ytterstan som här och i Värtahamnen – nära stan men inte i den. Synd att gasklockan 3 krympte. Typiskt Stockholm att läckra planer slutar med sorgliga halvmesyrer. Inget får sticka ut, så det slutar nog med typ 27 våningar här också… Ungefär där. För en sjyst skyline krävs dock flera skrapor i ett område av varierad höjd och arkitektur”.

Håkan Eriksson: ”Stockholms karaktär och särart är den låga bebyggelsen. Stockholm är fortfarande en vacker stad men med fler skyskrapor skulle snart Stockholm se ut som vilken stad med som helst. Politikerna hänvisar gärna till New York. Samma sak gjorde politikerna för drygt 50 år sedan. Politikerna har alltså samma idéer och lösningar som för 50 år sedan. Längre än så har de inte kommit. Skyskrapor löste inga problem då och kommer inte att göra det nu heller. Att bygga skyskrapor handlar bara om politiker som vill manifestera sig själva. Det modiga i dag är att bygga lågt”.

Bo Hermansson: ”Tolv våningar är max tycker jag”.

Käftsmällen: ”Nej. Huvudstaden ska fortsätta vara storstad. Höghus förstör metropolen Stockholm. 6-8 våningar max, såsom det är i Stockholm just nu”.

Erik: ”JAAAAAA! Ingen gräns”.

hög

I dag presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), SSM:s vd Mattias Roos och finansborgarrådet Sten Nordin (M) byggplanerna.

Nina: ”Vi vill bo i en modern stad som har något att säga till om i jämförelse med resten av världen! Så högt som möjligt!”.

Leena Grant: ”En jämn siffra som t ex 200 meter vore väl bra att bestämma om som maxhöjd. Lite väl högt med 225 m. Det fattas väl mark för det enorma behovet av bostäder. MEN ni får se till att ”normala” människor har råd att bo i dessa byggnader!

Stig Lind: ”Nej, det löser inga problem! Förstör bara staden för all framtid. En EGO tripp för arkitekter och byggare. Stockholm är en unik stad förstör den inte. Det finns tillräckligt höghus städer i värden.”

Erik Jansson: ”Fantastiskt initiativ! Sätt världsrekord! Slå Dubai!

E. Dacey-Fondelius: ”Det finns ställen i Stockholms innestad där ett höghus skulle passa in, t.ex Frihamnen och till en viss höjd i Klara (högre än Högtorget) Höjdgränsen är bara begränsad till det priset som kan ordnats privat, alltså inte med skattepengar”.

Berit Ljunggren: ”Gröna parker och alla kyrktorn ska kunna beskådas. Gräsen är redan nådd”.

Kent: ”Jag vill inte ha några skyskrapor i innerstaden. Skatteskrapan och Folksamhuset räcker. Utanför innerstaden – hur högt som helst. Samtidigt tycker jag den här ”pink”-tävlingen svenska städer emellan är patetisk. Låt Malmö ha sin Turning Torso i fred”.

Andreas Sek Hofmann: ”Nej. Kan inte tänka mig att någon vill bo så eller vill arbeta så högt upp om man inte arbetar med fåglar, flygplan, satelliter, stjärnor eller övervakning. Eller höjdhopp eller stavhopp eller hissar. Oklar riskanalys dessutom. Som om arkitekterna aldrig sett Skyskrapan brinner, eller sov de när det var 11 september???? Vi har gott om strövområden, parker, sjöar, skogar runt om i Stockholm. Så mycket att det knappast kan behövas hus högre än 3 meter. Ev någon meter till om man ska ha sovloft men man kan ju tänka sig källare i stället”.

Eva Fahlander: ”Absolut, mer på höjden och mer modernt! The sky is the limit”.

modell

Foto: Scanpix

Peter: ”Nej, Stockholm är en stad med nästan 1000 år på nacken. Det är inte någon amerikansk stad. Ska man bygga höghus så får man göra det någon annanstans. Stockholm är en av världens vackraste städer just eftersom vi inte har några riktiga skyskrapor. I USA är städerna annorlunda, där passar det mer med skyskrapor. Det passar inte här. Jag vet inte hur högt som är lämpligt med inte så högt i alla fall. Slottet har en ganska bra höjd”.

Svante Törngren: ”Ja, om det är rätt läge. Men en ensam skyskrapa ser alltid lite löjlig ut. Hitta en plats, kvarter där man kan bygga en grupp av höga hus som harmonierar med varandra, som La Defence utanför Paris. Jag tror mer på sådan byggnation strax utanför tullarna. Telefonplan är väl ett bra försök. Vi behöver ju inte slå världsrekord i höga hus, det är stan för liten för. Men anledningen till att hus har rasat i höjden på andra håll är ju dyrare mark och mindre tillgång på byggbar mark. Det läget börjar ju faktiskt Stockholm närma sig. Så bygg högt men med hänsyn till stadens karaktär och storlek”.

Johan T: ”Man måste bygga på höjden eftersom efterfrågan på stadsmiljö är hög. Uppenbarligen finns behovet. Det går inte att bevara varenda kullersten i en levande stad, den måste få växa, andas och förändras. 2 km borde gränsen ligga på”.

A Svensson: ”Jag tycker fyra våningar ska vara max”.

Rasmus: ”Framtidens huvudstad är tätare, har fler höga hus och fler hus som inte är högre än idag. Den byggs efter en stadsplan, som är ett långsiktigt bindande dokument som specar var det får byggas, var det inte får byggas och vilken infrastruktur som vid behov byggs. Låt behov och naturlagar sätta gränserna. Behöver vi en två kilometer hög skyskrapa, låt oss bygga den”.

Niclas Fredriksson: ”Det är absolut rätt att bygga skyskrapor i Stockholm, varesig det är i innerstan eller strax därutanför som t.ex. Telefonplan. Det borde inte finnas någon höjdgräns”.

Jesper Lövkvist: ”Varför inte bygga högt. Bara de inte är så bedrövligt fula och själlösa som den här. The sky is the limit. Varför prata så mycket om hur högt det ska få byggas när det istället borde pratas så mycket mer om hur bra det borde byggas”.

Daniel Hessel: ”Skyskrapor är något som ger en imponerande stad. Man behöver inte sprida ut dem över hela staden utan försök få flera i samma område så ger det en landmärke. Städer måste också kunna förändras av dem som lever i dem för tillfället och inte låsas av personer som inte längre finns eller inom en inte helt avlägsen framtid kommer göra det. 250-300 meter är max”.

Joakim Kjellander: ”Stockholm är ursprungligen medvetet bebyggd med låga byggnader, och skall så förbli. Ca 30 meter är enligt min mening maxhöjd”.

Tilde: ”Stockholm är inte ett museum och behöver byggas ut, tätas igen och framförallt växa på höjden för att den växande befolkningen ska få plats. Tycker inte det bör finnas någon gräns mer än vad som är rimligt av byggnadsmässiga skäl (alltså vad t ex marken klarar av)”.

Peter Bergmark: ”Bygg skyskrapor för guds skull! Fler lägenheter (hyres-lgh) riktat till ett yngre klientel behövs i Stockholm! Fler skrapor för studenter också, när vi ändå håller på! Höjd innebär ju fler lgh, men det måste ju bli lönsamt, säkert samt se ok ut och passa in i omgivningen, dvs höjd är inte allt…”.

Magnus: ”Känns som lite hybris. bör undvikas om vi har möjlighet att växa på ”bredden” i stället”.

Mikael Grahn: ”Det finns inget behov av godtyckliga höjdgränser och andra onödiga förbud. Jag säger 4 miljoner kilometer för att dra upp genomsnittet i den här undersökningen”.

Johan Manner: ”Naturligtvis är det rätt att bygga skyskrapor i innerstaden! Det är stor brist på både bostäder och lokaler, och blir samtidigt allt mer uppenbart att trafiksystemet i Stockholm (både spårbunden kollektivtrafik och vägnät) är överbelastat. Ökad befolknings- och kontorsytetäthet i innerstaden löser båda dessa problem. En större täthet kan uppnås på flera sätt: Genom att bebygga nya ytor (i innerstaden är dessa till stor del välanvända parker), genom att minska ytanvändningen per person (ökad trångboddhet, sämre arbetsmiljö) eller genom att bygga högre. Kanske finns fler sätt – men högre bebyggelse har väldigt få nackdelar. Där det blir oekonomiskt att bygga högre. Staden bör inte, som idag, basera markpriser på golvyta i den planerade bebyggelsen, utan på det faktiska marknadsvärdet för marken. På så sätt byggs hus som är lagom höga på varje plats, och fler får möjlighet att bo där många vill bo”.

Thomas Hallin: ”Jag tycker vi skall vara rädda om innerstans historiska skyline. Vi måste inte ängsligt hoppa på allt bara för att det är modernt – Stockholm måste inte se ut som Manhattan. Jag tycker att vi skall vara mycket rädda om det den historiska bebyggelse som Hjalmar Mehr och grabbarna inte hann med eller hade råd att förstöra. Moderniser varsamt, i samspel med det gamla. Riv inte hus som är äldre än 1930. Utanför tullarna tycker jag att man kan bygga högt. Skyskrapan i Midsommarkransen kan få bli hur hög som helst för min del. (Jag vill påpeka att jag bor strax intill, i Aspudden – jag är ingen nimby.).

Tyck gärna till du också via denna länk.

Sedan får ni förstås också gärna gissa på veckans Stockholmsgåta här på bloggen. Gåtan bygger alltså på en bild som läsaren Urban Duhrin tog för ett antal år sedan.

g500

Var i Stockholm togs denna bild? Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer som vanligt fram till torsdag då lösningen ges här i bloggen.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.