Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Erik Jonsson

Det fortsätter att strömma in åsikter om senaste läsargåtan. Det känns som att vi kommer att lösa detta också! Det gällde alltså bilden som SvD-läsaren Erik Jonsson tog när Klara-kvarteren revs på 1950-, 60- och 70-talet. Problemet är bara att han inte vet något om huset och den vackra målningen.

Signaturen Erik trodde alltså på Klara församlings folkskola och hänvisade till följande bild: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=1041

Han får dock mothugg:

Patalogus: ”Jag okulärbesiktigde bägge fotografierna och fann att valven inte är av samma bågdelar, men det behöver inte betyda att arktiekten inte var på lekfullt humor och bröt den klassiska konvenansen. Någon arkitekturhistoriker skulle kanske kunna lösa detta”.

Och så skriver Marcus Carlsson i ett mejl: ”Läste att ni ville ha information kring bilden. Jag tror inte detta är St Klara Folkskola som låg i hörnan Stora Vattugatan/Södra Kyrkogatan. Finns en bra bild på skolan här: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=2740http://www.flickr.com/photos/sparvagsmuseet/4719783167 Vi har dessutom stora delar av skolans entrétrappa samt omgärdande murar som just mur och grindstolpar i Stuvsta där vi bor. Förra ägarens pappa arbetade för staden under denna period och kom över denna röda ölandsgranit. Däremot skulle det kunna vara Folkets hus i kvarteret kajan. Detta var ju ett känt tillhåll för SAC syndikalisterna. Tycker att fönster m.m. överensstämmer med valvens krökning samt motivet på väggen ser ut att vara ifrån en arbetarrörelse.”, skriver han.

Signaturen Rosenhane har följande tankar: ”Klara folkskolas institutionsbyggnasstil har inget med dom orientaliserande valven att göra och Ferdinand Boberg missar målet med minst 60-70 år skulle jag tro. Konstverket däremot känns 1890-tal/sekelskifte medan inramningen(förgylld) förefaller äldre? Frekventa dekorationsmålare i Stockholom runt 1900? Göteborgsbankens lokaler?”.

Han syftar då på en annan läsare, Ulla Wannbäcks, åsikt: ”Kanske kan det vara från Göteborgsbankens gamla lokaler vid Brunkebergstorg? I Staffan Tjernelds förnämliga bok Stockholmsliv i vår tid (1972) finns ett foto från banken där pelarna påminner ganska mycket om pelarna på er bild”, skrev hon.

Karl-Olov Fentorp: ”Jag har inte någon definitiv lösning men gör några reflektioner. Det rör sig tydligen om en lokal för större sammankomster. Motivet på muralmålningen tycker jag tyder på att det inte är någon kyrkolokal. Frågan är vad det kan ha funnits för andra organisationer som uppfört så imponerande lokaler. Kan det ha funnits något ordenssällskap som höll till i Klarakvarteren. En annan möjlighet skulle kunna vara Teknologföreningen som hade sitt hus vid Brunkebergs torg där Gallerian nu ligger. Det som motsäger det senare är att husen till höger på bilden är avsevärt högre än det som rivs. Det tyder på att huset låg på den brantare sluttningen ner från åsen. Det område som då skulle kunna vara aktuellt borde då begränsas av Hamngatan_Klarabergsgatan, Regeringsgatan, Karduansmakargatan, Drottninggatan. Mest sannolikt verkar vara kvarteret vid Drottninggatan mellan Beridarebanan och Karduansmakargatan.”

Vi är alltså på god väg mot en lösning, men behöver mer information från er läsare om de ovan nämnde byggnaderna. Mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Här är andra tidigare synpunkter så att ni har alla samlade:

Niclas Carlsson: ”Chansar på Brunkebergsverket och Ferdinand Boberg. Fasaden verkar ha flyttats. Finns bild av rivningen på wikipedia men de stämmer inte med andra bilder jag sett”.

En annan läsare har följande åsikt: ”Vid närmare besiktning ser rummet ut som om det möjligen var en restaurant eller ett litet varuhus. De lite orientaliska valven skvallrar om att det inte var vilket rum helst, dessutom med en muralmålning. Målningen avbildar två personer varav den främsta bär på något över axlarna, kanske även den andre. Längst bak i bilden ungeför 25% från vänster synes ett ångfartyg, men då får man förstora bilden med minst 500%. Om bilden är ett hamnmotiv, vad för sorts inrättning funnes då där? En enklare restaurant eller kanske en politisk föreningslokal. En närmare platsbeskrivning vore tacknämligt.”

Flera blir också sorgsna när de ser den förstörda byggnaden:

Gere: ”Herrar Mehr och Markelius m fl hade verkligen mycket på sitt samvete… Tänk hur Stockholm hade sett ut om man istället varsamt renoverat husen och behållit miljöerna. Att man inte vill leva med dass på gården och ett badrum i källaren har jag däremot full förståelse för.”

Roger: ”Jag kan inte låta bli bara bli sorgsen och arg på de hjärtlösa, historielösa idioter/vettvillingar som genomförde detta rivningsraseri! Medan resten av Europa i stort sett var en sönderbombad grushög hade vi i Sverige det mesta kvar – men vad gör vi? Äsch, vi river alltihop SJÄLVA istället! Det är så idiotiskt att man egentligen vill skratta åt det, om det nu inte bara vore så tragiskt. Hur tänkte (nåja) man?!”

AO: ”Jag fick aldrig se klarakvarteren i verkligheten, men det kanske är lika så bra. Det räcker med att jag ser bilder av vad som fanns och se det som nu finns istället för att man ska bli låg. Det värsta av allt är att man inte ens gjorde ett försök att renovera/restaurera det som gick att renovera, utan bara rev blint. Jag antar att vi får vara glada för att gamla stan finns kvar och att slottet inte byggdes om till P-Huset ’Mammuten’.”

APD: ”Problemet var inte att Klara revs – problemet är vad man byggde istället.. Att det som ersatte har mycket sämre stadsmässiga kvalitéer. Man hade kunnat bygga nytt i samma stil och struktur, men istället fick vi dessa fula kartonger och bilfokuserade strukturer.”

Är det någon som har extra kunskap om just dessa byggnader så hör gärna av er. Eller om du har en helt annan gissning eller åsikt. Mejla tillmittstockholm@svd.se

Den senaste gåtan löstes efter en mängd läsarmejl då Rolf Sävström fick lösningen på sitt mångåriga grubbel om skylten ”700 plan”. Läs mer om det här.

Här kan du se de sex delarna i tv-serien ”Kan du ditt Stockholm?”.


 


 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.