Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Nordiska museet

Då är det dags för en ny ledtråd till Stockholmsgåtan. Gåtan (här är första inlägget) bygger alltså på en bild från Nordiska museet. Frågan är: Varifrån togs denna bild?

Ledtråden är att ni nu får ta del av några av de nära 200 läsargissningarna som kommit in hittills. Ett tips är att testa några av alternativen och kanske utesluta något?

Elin Fransson: ”Jag gissar att bilden togs från taket på byggnaden som idag kallas för Kulturhuset”.

David Krantz: ”En gissning är att det är taget från det som i dag heter KTH, det gamla observatoriet i klocktornet. Gammal bild men inte äldre än 1917 när Tekniska Högskolan flyttade dit. Det stämmer med vinklarna för stadshuset och klara kyrka hyfsat i varje fall och det borde ligga högt nog för att ha fri sikt även om jag aldrig varit högst uppe i tornet”.

Tomas Bäckström: ”Lite krysspejlingsförsök gav att platsen borde vara uppe på Brunkebergsåsen i närheten av Johannes kyrka. Min gissning är där brandstationen nu ligger på Malmskillnadsgatan”.

Conny Magnusson (Visby):Storkyrkan!”

Niklas Lenkel: ”Hej, från Stockholms slott måste bilden vara tagen?”.

Bo Johansson: ”Jag tror att den här bilden är tagen från tornet på Johannes kyrka”.

Hannes Salo: ”Jag tror att bilden är tagen från taket på första Hötorgsskrapan. Jag gissar på året 1960, eftersom skrapan är på plats, men man ännu inte ser spår av Klarastrandsleden”.

Jon Kahn: ”Bilden borde vara från 20-talet eller möjligen början 30. Jag gissar att den togs från PUB. Saluhallen är för långt till väster. Kanske Kungstornen, Johannes kyrka känns för långt borta. Centralpostens tak är också en möjlighet”.

Linus Kannerberg:Åhléns!”.

Michael Waldenby: Telefontornet är min gissning! Vi måste vara högt uppe eftersom Klara med sitt 116-meterstorn syns som det gör på bilden. Tack för en rolig tävling”.

Lennart Göransson: ”Om man från Stadshustornet drar en rak linje något nordväst om Klara kyrktorn, och sedan söker en högt belägen utsiktspunkt, så hamnar man i Engelbrektskyrkans torn. Det är alltså min gissning”.

Karl-Olov Fentorp: ”Vinklarna och bredden på tornen får mig att rikta blicken mot Johannes kyrka och Engelbrektskyrkan. Verkar vara taget från en hög punkt med  fri sikt. Gör ett antagande att det är taget innan Kungstornen var byggda och föreslår Malmskillnadsgatan där den korsar nuvarande Kungsgatan. Hälsningar från landet där det är utmärkt skidföre”.

Herbert Kristen: ”Med perspektiv och allt kan det bara vara tornet på Adolf Fredriks kyrkans torn… Kommer inte på någon annan punkt i den syftningen som har tillräcklig höjd”.

Kristina Hjorth: ”Lite knepig vinkel, kan det vara från takåsarna på Tegelbacken?”.

Peo Wennberg: ”Det är väl för uppenbart med ett kyrktorn – Johannes eller Engelbrekts kyrkor ligger väl ungefär i rätt linje. Så jag säger hopptornet vid Fiskartorpet!”.

Philip Wahrén: ”Först får man för sig att det är från Storkyrkan och att det ska vara Riddarholmskyrkan, men tornet har aldrig varit så kompakt. Så det är nog Klara kyrka och det är i så fall taget från Brunkebergsåsen någon gång efter 1923 när kronorna kom upp på stadshustornet och den högre byggnad från vilket det är taget är väl i så fall Telefontornet vid Brunkebergstorg”.

Kai Ödeen: ”Kan det tänkas att bilden är tagen med ett kraftigt teleobjektiv från taket på Uggleviksreservoaren (dvs vattentornet i Lill-Jansskogen)?”.

Per Byström: ”Hej. Satsar på Konserthusets tak. Slopar Observatoriet och Adolf Fredrik och andra kyrkor. Det är taget närmare pga viss vidvinkeleffekt. Vilka höga byggnader fanns? Vet inte men gissar på Konserthuset. Det stämmer med enslinjen Stadshuset-Skinnarviksbacken och hur mycket man ser mellan objekten. Om det är något annat så är det nog ännu närmare kyrkan. Hur gammal är bilden egentligen? Gissar på 1921″.

Anders Malmros: ”Min gissning är att bliden tagits från tornet på Centralpostkontoret på Vasagatan, kanske någon gång på 30 talet”.

Erik Ahlin: ”Måste gissa på något av Kungstornen! Klara kyrka visar vissa likheter med tornet i Pisa så optiken kan ju luras även i annat sammanhang men vinkeln verkar stämma!”.

Sten Ekelund: ”Svar: NK-tornet”.

Kalle: ”Jag uppskattar verkligen dina kluriga bildgåtor. Denna gång går jag bet fullkomligt. Jag har bott på Kungsklippan  i tio är och borde kunna tyda bilden. Kungsholmen har inga kyrkor med tinnar på så det blir Klara Kyrka. Riddarholmskyrkan kan det inte vara eftersom man ser söder på andra sidan Riddarfjärden. Bilden är gammal för söder är nästan bara kala klippor, nästan inga byggnader alls. Fotografen står alltså på Johanneskyrkans tak”.

Björn Renvall: ”Bilden togs från ett av höghusen vid Sergels torg”.

Mats Lindholm: ”Kanske togs den från gamla Konstfackskolan i kvarteret Beridarebanan”.

Bo Nilsson: ”Med en stockholmskarta och en linjal framför mig ser bilden ut att vara tagen från Johannes kyrka. I bakgrunden mellan Stadshuset och Klara kyrka syns ju gamla Münchenbryggeriet och Skinnarviksbergen. Kul gåtor”.

Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Som vanligt får ni fler ledtrådar fram till på torsdag då svaret kommer.

Vinterns mest sedda film på bloggen är historien om 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Det är alltså telefontrådar på bilden nedan som gick över huvudstaden hustak! Se filmen här.

En av de populäraste gåtorna hittills var den om Hornsgatan. Carl Johan De Geer svarade ju då på läsarfrågor om tv-serien Tårtan som spelades in på platsen. Klicka på bilden och läs mer:

Här är den senaste filmen där du får se 10 bilar och Stockholmsmiljöer på 45 sekunder i unika filmsekvenser från 60-talets Stockholm. Mer än 24 000 läsare har hittills sett den:

Endast en läsare har hittills haft rätt på alla Stockholmsmiljöer i filmen. Försök gärna bli nr 2. Lösningen kommer på fredag 15 februari. Har du själv några fina bilder eller något förslag på plats/företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar