Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då ska ni få veta lite mer om lösningen på veckans Stockholmsgåta. Veckans bild var alltså tagen på Lindhagensgatan från Strandbergsgatan mot sydost på 1950- eller 1960-talet. Bilden var inskickad av bloggläsaren Ingela Klingberg. På bilden ser vi hennes pappa och en arbetskamrat:

x

Jag har alltså satt ihop en spännande historia om platsen i ett bildsvep som ni gärna får ta en titt på – det handlar bland annat om hur platsen har förändrats genom åren. Husen till höger i bild är barnrikehus från 1930-talet. Ni får i bildsvepet även möta 86-årige Rune Lysén som på 30-talet bodde i ett annat barnrikehus i Kristineberg. ”Det var ett himmelrike att få toalett inomhus”, säger han bland annat.

Som vanligt kommer ett bidrag från Stadsarkivet kring ämnet. Så här skriver Mats Hayen: ”Jag hittade lite kring arkitekterna Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman, de ritade många barnrikehus i Stockholmstrakten. Vi har skrivit lite om dem och deras arbete i Årsta. Friberg och Hawerman hade tidigare arbetat åt Ragnar Östberg men började 1935 att driva eget, ibland under namnet Hawerman & Friberg”.

Tack för denna info! Via denna länk kan ni läsa mer om Friberg och Hawerman.

Läsaren Sonja Sandin kommer ofta med intressanta tankar och berättelser. Nu mejlar hon om barnrikehusen: ”Jag är 77 år och minns de gamla tiderna. Min mamma var lite avundsjuk på svägerskan, min faster, som fick flytta in i barnrikehus i Eskilstuna. Vi bodde i Gamla Hagalund – som de sentimentala yrar om att det var så mysigt – och det var väl bra men lite trångt. Kallt vatten inne i alla fall och toa. Men vi var bara två barn medan faster Aina hade fem barn och alltså fick komma till barnrikehus: En dotter och fyra pojkar. Pojkarna/männen blev ambulansförare och/eller brandmän, de finaste yrkena jag känner till”.

Läsaren Henrik D: ”Var på arbetsintervju när Lindhagensgatan 100 byggdes och hade sen hand om garantiarbetena där. Stått i korsningen vid MFO flera gånger och tittat i denna vy. Barnrikehusen har jag bara gått lunchpromenader bland”.

Peter N: ”Som extraknäckande taxichaufför i ungdomen fick man ju en hel del minne av staden som den varit. Det högre huset vid Lindhagensplan – om än ganska grynigt – gav viss ledning. De snedställda tegelhusen till höger gav mer. Den enda koppling till platsen är att jag föddes på Barnbördshuset Pro Patria när det låg på Thorildsvägen 5”.

Rebecca: ”Barnrikehusen i kvarteret Stormyrtösen på Ola Hanssonsgatan  hade gemensam dusch i källaren och ägdes av Familjebostäder på 80-talet när jag bodde där. Hyran var kanske 300 kr för en etta då. Denna fastighet såldes av Familjebostäder till hyresgästerna och blev bostadsrätter senare. Det fanns vildkatter i området som härstammade från en Norsk Skogskatts-mamma. En av ungarna tog vi in som blev hos oss i ca 9 år, gick ute i Kristineberg och kallades för busk-katten av alla eftersom hon gick fritt i hela Kristineberg men gärna låg i skuggan av buskarna på Ola Hanssonsgatan, men hon hette Kitty”. 

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Jag räknar med att lägga ut nästa gåta onsdag 2 april. Men fram till dess förstås Stockholmsgodis i annan form – välkommen tillbaka!

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.