Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för svaret på veckans Stockholmsgåta: Östermalmstorg. Bilden är alltså tagen av SvD-läsaren Sven-Erik Ryttermalm.

Här är bilden i sin helhet:

Foto: Sven-Erik Ryttermalm

Jag begav mig förstås till Östermalmstorg och tog en bild ur samma vinkel. En något annorlunda syn i dag…

Östermalmstorg. Foto: Johan Lindberg

Som ni ser – och många av er vet – ligger i dag Åhléns där en gång klassiska Folkan låg. Snabbast med rätt svar denna vecka var Lorentz Brydolf och som vanligt kom det rätta svaret under första timmen (trots att denna kändes nästan omöjlig – se startbilden här…). Näst snabbast var Stefan R Grazia och sedan följde Ulla Wannbäck, Karl-Olov Fentorp och Sverker.

Som vi skrev i bloggen i måndags så bodde SvD-läsaren Sven-Eriks Ryttermalm (som tog denna bild) vid denna tidpunkt hos sin blivande svärmor och hennes dotter på Artillerigatan.

Så här berättar Sven-Erik vidare: ”Jag arbetade hos Robert Bosch AB på Birger Jarlsgatan 25. Så jag passerade bygget varje dag. Det är ju tunnelbanan som de gräver för här. Jag minns vilket elände det var med alla gropar runt om i stan på 60-talet. När jag ser bilden tänker jag att det känns synd att Folkan inte finns kvar längre. Byggnaden som finns där nu känns hårdare och kallare. Men annars känns det skönt att Saluhallen finns kvar – den är en höjdare som vi fortfarande besöker”.

Det är roligt när vi kan bygga gåtorna på läsarbilder. Har du något eget förslag? Mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Strax lite mer om Folkan och bilden, men först några av de många spännande läsarberättelserna som har mejlats in:

Arne Candelius: ”Jag bodde på Östermalmstorg under några år från år 2000. Vi hade råttor stora som katter som kom in under diskbänken i lägenheten. Svärmor fick ringa fastighetsskötaren stup i kvarten för att tömma råttfällan. Det gick kraftiga vibrationer i huset när tunnelbanan åkte rakt under vår lägenhet. Annars var det ett kanonläge att bo på. Östermalmshallen på fredagar. Krypavstånd till allt roligt i stan och 5 minuter till Stadion, allt man behöver”.

Roland Petersson: ”Jag tycker det gamla Folkanhuset var fult och att det nya är tillräckligt snyggt, inte minst med tanke på att husen runt omkring inte är några skönheter. Bifogar en bild som jag tog när skylten togs bort 2008. Jag bodde på Jungfrugatan i 30 år och jag råkade ha kameran med mig vid detta tillfälle. Visst har jag minnen av Folkan, där jag sett Fibban, Siw Malmquist som Pippi Långstrump och Pernilla Wahlgren som ”Annie”, de senare med barnen. Huset stod tomt och oanvänt i många år och blev bara fulare. Det är obegripligt hur någon kunde sakna det.”.

Folkan rivs. Foto: Roland Petersson

Karl-Olov Fentorp: ”Nu tror jag alldeles bestämt att det är Östermalmstorg. Är det inte balustraden framför Folkan som syns längst till höger. Årtalet borde då vara 1963. Jag minns att vi var på studiebesök i tunnelbanebygget och och fick vandra från Centralen genom tunneln fram till Östermalmstorg. Vi var ju teknologer på linjen Väg- och Vatten KTH då och det var ju spännande att se vad ingenjörskonsten kunde åstadkomma. En liten detalj som jag minns från promenaden var hur fuktigt allt var. Tydligen hade man en del problem med inläckande grundvatten. Eftersom jag under somrarna praktiserat på en geoteknisk firma, Hagconsult, var ju bergarbetena mycket intressanta. Bland arbetsuppgifter som jag fick vara med om på firman kan jag nämna grundundersökningar för nya Lidingöbron samt kontroll av eventuellt löst berg ovanför Stadsgårdskajen. Det senare arbetet fick utföras nattetid efter att tågtrafiken på Saltsjöbanan upphört. Beträffande bilden från Östermalmstorg kan jag nämna att ”min” geotekniska firma utvecklade metoder att bakåtförankra sponter, bl a den som ses på fotot”.

Ulla Wannbäck: ”Jag minns det som nog var mitt enda revybesök på Folkan, troligen var det 1962 års Kar de Mumma-revy. Kar de Mumma var flitig, skrev revyer från1920-talet till i slutet av 1970-talet, och de flesta framfördes på Folkan (eller på Blanche vid Kungsträdgården). I en oändlig rad passerad välkända artister över Folkans tiljor under åren; Sickan Carlsson, Anna-Lisa Ericsson, Stig Järrel, Inga Gill, Hjördis Pettersson, Roffe Bengtsson, Lasse Berghagen och många, många andra. Stig Järrel medverkade förstås också 1962 som den ständigt lika ilskne Fibban Karlsson. Men störst intryck gjorde ändå Gaby Stenberg. Aldrig tidigare hade jag sett någon så elegant, parant och slagfärdig. Se det var en riktig primadonna!”.

Lorentz Brydolf: ”Det är torget mot Nybrogatan och folkanhuset till höger. Själv är jag av uppfatningen att det nya huset är ett lyft för Östermalmstorg; helt enkelt har det blivit mer stadslivsmässigt och inte minst lyser det upp torget den mörka tiden på dygnet. Tråkigt i och för sig att den gamla ladugårdslandsteatern inte gick att bevara men själva fastigheten var ett skräphus med ringa kulturhistoriskt värde”.

Thomas Wikström: ”Ö-torg var givetvis den T-station man åkte till/från för promenaden längs Storgatan, men torget i sig var inte särskilt intressant – icke minst därför att det mestadels var ganska öde vid de tidpunkterna. Emellertid har jag i alla år varit svårt frestad att busvissla i ”ekokammaren” mellan de två längderna rulltrappa till biljetthallen i fråga. Jag har dock lyckats lägga band på mig (än så länge), då jag inser att jag antagligen skulle lynchas på kuppen. Mina busvisslingar är nämligen av den kalibern att omkringstående tar sig åt öronen även utomhus. Att bränna av en sådan i ekokammaren skulle antagligen höras till Stureplan-uppgången av stationen och, därmed, försorsaka visst obehag för trumhinnor närmare än så”.

Anders Gillner: ”På 70-talet gick jag på Sthlms Universitet, huset hörnet Storgatan/Östermalmstorg var på den tiden rivningshotat (tydligen har man sedan dess ändrat detta) så några av mina vänner/studentkamrater hyrde en stor våning mot Ö-torg på rivningskontrakt, fest varje helg!”.

Björn Svalling: ”Byggnaden som efterlyses är Folkan, på vilken bl a Kar de Mummas revyer spelades. Huset byggdes någon gång på 30-talet (teatern fanns dock även i tidigare hus på platsen), och revs för en fem-sex år sedan, och ersattes med ett nybygge som ingen östermalmare gillar”.

Rolf Jansson: ”Byggnaden är folkteatern eller Folkan. Bilden är tagen vid byggnationen av tunnelbanenedgången, jag arbetade där som utsättaraspirant för ca 400:- i månaden”.

Erik Olle Weidstam: ”Byggnaden i bakgrunden är så klart Folkan som nu ersatts av Åhlens (typexempel på misslyckad modernisering, huset är fruktansvärt fult i mitt tycke). Växte i
stort sett upp spingandes bland skådisar och dekorer under Olle Kinchs tid som ägare”.

Stefan R Grazia: ”Synd att rivningsvågen slog till där igen i slutet av förra decenniet. Upp kom bara kontor och ett flashigt Åhléns, som jag var inne i bara för ett par månader sedan. Jag arbetade tidvis under 1969 som bankkassör i Skandinaviska Bankens kontor 5230, som låg i hörnet Humlegårdsgatan/Nybrogatan vid torget mittemot saluhallen. Den skall ju renoveras inom kort, och jag hoppas verkligen att det blir pietetsfullt utfört”.

Rickard Björklund: ”Ett minne hänger kvar sedan tiden då jag som liten skolkille sålde lucianålar. Jag var duktig på det och sålde alltid flest nålar i skolan. Jag gjorde det genom att sälja på tunnelbanevagnarna. Började och slutade alltid på Östermalmstorg. Jag bytte vid varje station och sittande värnlösa människor kunde inte värja sig från att köpa en nål. När jag var färdig för dagen/kvällen och skulle hem passerade jag alltid korvkiosken på Östermalmstorg. Korvtanten var legendarisk. Hon hade ett kraftigt talfel p.g.a. att hon var harmynt. Stor och kraftig var hon –och väldigt snäll. Eftersom jag som regel var rejält hungrig efter att sålt nålar hela eftermiddagen tills de jag hade var slut, brukade jag stanna hos den snälla korvtanten och fråga om hon hade någon bränd korv över… Med en gratiskorv i handen, med senap och ketchup på, kunde jag stilla den värsta hungern tills jag kom hem”.

Rikard Gothäll: ”Nu när man ser gamla Folkan till höger är det inte så svårt att gissa vart man är längre. Byggropen måste då vara en arbetstunnel ner till Östermalms t-banestation och då den invigdes 68, och bygget inte ser ut att ha kommit så långt på bilden, så gissar jag att bilden är tagen 64. Som en kuriosa i sammanhanget så kan jag nämna att berget i gropen är väldigt likt berget i gropen efter Folkan. Jag jobbar som bergmekaniker och var och inspekterade berget efter rivningen av Folkan. Jag vågade dock inte gissa på enbart det:)”.

Läsaren som tog veckans gåtbild, Sven-Erik Ryttermalm, var ju osäker på vilket år som bilden togs. Det reder Spårvägsmuseets Carl Axel Pettersson ut här:

”Min slutsats är att bilden på er blogg är tagen 1962. Jag tycker att det är lite sommaraktigt över bilden så den är kanske tagen sommaren 1962. I Anders Petersens bok Östermalm finns en bild från 1962 som visar hur man börjar spränga vid Östermalmstorg”.
Dessutom har Spårvägsmuseet denna bild som är tagen i april 1962:
Östermalmstorg 1962. Foto: Gunnar Ekelund/Spårvägsmuseet
Fler bilder från platsen hittar du på Spårvägsmuseets hemsida – bland annat via denna länk.

Nu lite mer om veckans gåtbild: Det är som sagt tunnelbanebygget som pågår. Stationen invigdes den 16 maj 1965, cirka ett år efter det att första etappen av Röda linjen öppnats för trafik.

Folkan (Folkteatern) byggdes 1856, men gick då under namnet Ladugårdslandsteatern. 1877 blev namnet Bijou-teatern och sedan slutligen 1887 fick den så namnet Folkteatern. Teatern lades ned 2001, och huset där teatern låg revs vintern 2007/2008 – där nu alltså Åhléns ligger. På Sven-Erik Ryttermalms bild ser ni att Kar de Mumma-revyn då gick där – det var en årligen återkommande succé 1956-78. Mängder av svenska teaterstjärnor uppträdde genom åren på Folkans scen.

Här förresten en bild på den tidigare nämnda Saluhallen från Stockholmskällan (tagen av Stadsmuseets Lennart af Petersens):

Saluhallen 1960. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms Stadsmuseum

Har du egna minnen/bilder från tunnelbanebygget, Folkan eller Östermalmstorg så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

På måndag kommer en ny gåta här i bloggen!

Ni har väl inte missat de 5 nya webb-tv-filmerna här på bloggen? I del 1 mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.

Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!
Foto: Tekniska Museet
Klicka på bilden och se filmen!
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
Ella Öström och Frida Wall möts i avsnittet. Foto: Johan Lindberg
Foto: Spårvägsmuseet
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
Del 3 i nya webb-tv-serien handlade ju om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet
Foto: Spårvägsmuseet
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
”Tv-eken” på 50-talet – och 80-talet. Foto: Jan Dock
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
I del 5 handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns alltså 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset. Tack vare Nordiska museet kunde vi publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Läs mer om detta här och se vad en telefon kostade 1963.
Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:

Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
Här är några fler av filmerna:
• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen:
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar