Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här kommer nu en ny detalj av veckans gåtbild. Frågan är: Var är bilden tagen och vilket år?

Första bilden som ni fick se var längst ner i vänstra hörnet av bilden – nu kommer bildens högra nedre hörn:

Foto: Centrum för Näringslivshistoria

Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Som vanligt följer fler ledtrådar fram till torsdag då lösningen kommer här i bloggen.

Här är några av gissningarna:

Hans Tingsäter: ”Högertrafik, utsvängda brallor. Jag tror att det är överdäckningen av Södergatan och att utfarten där den vita bilen står kan vara; åt vänster Hornsgatan, åt höger, ner mot Slussen. I dag kommer ju den utfarten från tunneln ut från Södermalm mot Hornsgatan m.e..m Guldgränd. Årtal 1976″.

Anna Carlsson: ”Det måste vara en av de djupaste groparna under Norrmalmsregleringen. Kanske P-huset Parkaden nära SEB-huset på Hamngatan?”

Erica Larsson: ”Jag gissar på Gallerian, Hamngatan”.

Susana: ”Jag gissar att det är nuvarande Fältöversten Karlaplan på Östermalm. Det man ser bör vara Valhallavägen samt Erik Dahlbergs Allé”.

Lars Hällegårdh: ”Min gissning är att bilden avser hålet när man byggde Östermalmstorgs t-banestation. Hela Östermalmstorg var uppgrävt, arbetet pågick dygnet runt. Det läst till och med vara så att, en man boende vid torget blev så störd och frustrerad över detta sköt med gevär mot arbetarna i gropen från sitt fönster”.

Anders Nilsson: ”Jag tror det är gropen efter Sidenhuset på Hamngatan. Ett av de värsta nidingsdåd som genomförts genom hela historien”.

Sverker: ”Är det Åhlénsbygget? Dom har lager, tror sju våningar undre jord. Drottninggatan till vänster – nej det stämmer inte, den här avbalkningen måste vara mot ett annat håll i så fall? Hmmm…”.

Lars-Erik: ”Gropen låg mellan Norrlandsgatan, Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan oc Lästmakargatan”.

Åke Spets: ”Utan andra indikationer än ”det stora raseriet” bland stockholmarna tror jag att bilden föreställer den beryktade Riksgropen (1978-83), som skulle bli ett garage för Riksdagen men som efter de arkeologiska utgrävningarna kom att bli Stockholms Medeltidsmuseum”.

Apropå omröstningen om Stockholms fulaste hus där alltså Arkitekturskolan blev nr 1: Jag fick häromdagen ett mejl från arkitekt Marie Eklund som hjälper till att nyansera debatten, vilket vi uppskattar. Hon har under det gångna året tillsammans med 19 andra yrkesverksamma arkitekter och antikvarier studerat restaurering på Konsthögskolan under temat ”Modernism at risk”. Där har ett särskilt studium tillägnats Arkitekturskolan och dess detaljer. Slutsatsen är att byggnaden håller en förvånansvärt hög arkitektonisk nivå. ”Vi har under detta läsår arbetat med att nyansera bilden av Arkitekturskolan och tycker att det är dags att byggnaden får den uppskattning den förtjänar. Både som representant för en tid som flytt och för en hel yrkeskår som trivts mycket bra i sin skola!”, skriver Marie.

Vill ni veta mer om detta så kan ni besöka utställningen på Galleri Mejan, Excersisplan 3 (mitt emot Moderna Museets entré) – utställningen pågår till söndag 2 juni.

Fokus denna vecka kommer som sagt att ligga på Stockholms vackraste hus. Mejla gärna in din åsikt. Det är förstås också fritt fram att mejla in en bild om du har något som visar Stockholms allra vackraste sida!  Vi har redan publicerat en läsarröst i ett tidigare inlägg – Fredrik Zachrisson berättade då om sina 10 vackraste platser i staden.

Tyck gärna till ni andra också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.