X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. 243 rätta svar kom till slut in: Bilden är tagen i hörnet Ringvägen/Götgatan på Söder med Ringvägen närmast kameran och Götgatan norrut längst till höger på bilden:

ring

Det här är en plats som har förändrats mycket genom åren. Ju mer jag läste in mig på huset, desto mer fascinerad blev jag. Kolla in den här bilden som är tagen på samma plats 1961:

livsmelsaut

Foto: Ica/Centrum för Näringslivshistoria

Under 1960-talet stod här det som, enligt Centrum för Näringslivshistoria, var världens största utomhusvaruautomat. Det var en 30 meter lång anläggning med sammanlagt 1 515 fack. Största försäljningen utgjordes av färskvaror som såldes från 492 kylfack. Under en helg såldes exempelvis 800–900 liter mjölk. Kotletter och biffar var typiska söndagsvaror. Påfyllning och eventuell bortplockning krävde en heltidstjänst. Det fanns också en anställd som växlade pengar åt kunderna. ICA-handlaren Bror Andersson var mannen som låg bakom automaten.

Varuautomater fanns i Sverige redan på 1920-talet, men det var när affärstidslagen infördes 1939 som automaterna blev riktigt stora. Det här var ett sätt att komma runt förbudet att sälja livsmedel även på kvällar och söndagar. När affärstiderna blev fria i landet på 1970-talet försvann denna typ av automater snabbt. En annan anledning var vandalism.

Det har som sagt hänt mycket på den här platsen i historien. Under många år låg här ett stort bryggeri. 1892 startade C. G. Piehl bryggeriet som fick namnet Gustaf Piehls Nya Bryggeri. 1918 tog AB Stockholms Bryggerier över verksamheten. I sin strävan att koncentrera verksamheten till ett fåtal bryggerier lades detta bryggeri ner 1941.

Nu ska ni få följa platsen via ytterligare några bilder genom åren.

Så här såg det ut 1949. Det är Götgatan som går rakt fram och Ringvägen som korsar närmast i bild. Här syns nu tunnelbanenedgången. Till vänster syns en av Piehls Bryggeris byggnader som revs före uppförandet av automaterna:

1949-a-Stockholm-Södermalm-Ringvägen-Götgatan-Skanstull-Rektangeln

Foto: Spårvägsmuseet

Här nedan en annan kameravinkel samma år. Notera den bastanta bryggeriporten. Huset med skylten Grafiska Maskin AB samt de låga byggnaderna på andra sidan Ölandsgatan är bryggeriets gamla byggnader. Ringen-komplexet ligger i dag där Ölandsgatan då gick:

1949-c-Rektangeln-Sm-Under-sommaren-1949,-mellan-13-juni-och-14-augusti,-byggdes-Slussens-tunnelbanestation-om.

Foto: Spårvägsmuseet

Nu är i framme vid 1964 när varuatomaterna är på plats. Vi ser då att automaterna står precis framför bryggeribyggnaden:

ny500

Foto: Spårvägsmuseet

Med andra ord låg inte varuautomaterna ute vid nuvarande Götgatan. Här har vi prickat ut platsen för automaterna på en kartjämförelse (från Stockholmskällan) som visar platsen år 1940 kontra 2013.

karta-1965-Rektangeln-Slutbild

Man kan i dag alltså inte se platsen där varuautomaterna stod ute vid gatan. Den platsen är nämligen inne i Ringen-byggnaden – närmare bestämt där den gröna Apoteket-skylten syns på bilden här nedan. Raden med automaterna stod i rakt nord-sydlig riktning. Allra längst ut i dåvarande hörnan Götgatan/Ringvägen låg Göteborgs Bank. Denna hörna låg alltså ungefär där den gröna Apoteket-skylten syns i Ringens butiksrad ut mot Ringvägen:

B-2013-Varuautomaterna-(3)-Längst-bort-t-v-låg-del-av-Phiels-1965

Så här såg det ut när Göteborgs bank och varuautomaterna fanns på platsen 1964:

götabanken

Foto: Ica/Centrum för Näringslivshistoria

Stadsarkivets Josabeth Leidi letade dessutom upp en rivningsritning från Stockholms fastighetskontor 1977. som gjordes inför rivningen av automater, bank och resterande bryggeribyggnader. Till vänster om stämpeln kan skönjas dagens hörna. Det första snedstreckade huset därefter är Göteborgsbankens hörna med den tunna raden av varuautomater norrut:

ritning

Här några intressanta historier som kom från er läsare apropå platsen:

Eric Jelbring: ”Min farmor har berättat om att de farmor/farfar ibland köpte korv i automat här. De bodde på en tvärgata till Magnus Ladulåsgata på 40-50-talet. Flyttade sedan till Hökarängen där de byggde en egnahemsvilla på Kontoristvägen. Till denna villa köpte de en lampa på det som numera heter Mässing Mäster, lampan finns kvar och jag lyckades fixa en ny skärm till den eftersom den var trasig. Den fanns på nämnda butik. Hon och farfar jobbade större delen av sina liv som grönsakshandlare på i Gamla Klara och sedan Årsta partihallar. Farmor jobbade i sin ungdom som något slags biträde på Långholmens Fängelse. Hon är 93 år nu”.

Johan: ”Jag tillhör den yngre generationen så det är första gången jag ser sådana automater på bild. Något intressant jag kan berätta om kvarteret är att man nyligen installerat en helautomatisk sophanteringsanläggning. Som rörpost men för hushållssopor, för de ca 400 lägenheterna i kvarteret. Arbetat med projektet och det är därför jag kände igen bilden”.

Therese: ”Synd att varuautomaterna avskaffades före min tid:-) Ibland orkar man inte gå in och stå i köer för bara en liter mjölk… Så trist att det inte fungerar att ha automater pga av att folk ska råna dom.

Snabbast med rätt svar bland er läsare var denna vecka Alexander Olsson följd av Niklas Lenkel, Jan Öhrström, Jörgen Gustavsson och Sten Wennerström.

Att Alexander Olsson var så snabb har en viss förklaring. Så här löd hans mejl som kom på uppstuds – trots den mycket svåra startbilden: ”Jag gissar på Ringvägen och att det är Ringen C som man knappt ser i bakgrunden, jag bor nämligen i det sorgliga DDR-huset:-)”.

Så här berättar Alexander vidare om hur det är att bo i huset: ”Innergården är (till skillnad från fastighetens fasad med loftgångar) helt underbar, en liten oas med gräsmattor och fyra lekplatser, helt perfekt ställe för min dotter att leka på!”.

Har någon av er läsare någon egen historia kring platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta framöver!

Du är också välkommen att klicka dig runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata? Ta en titt på den här interaktiva kartan:

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.