Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

För en tid sedan fick ni se en bild från läsaren Britt-Marie Almström här på bloggen. Bilden var tagen av hennes far Knut Fromell och föreställde fartyget Per Brahe i Stockholm 1922:

per-brahe

Så här skrev Britt-Marie om bilden: ”Det är ju Per Brahe som är i Stockholm. Vid Norr Mälarstrand och Stadshustornet är på plats. Min far, Knut Fromell, 1898-1969, har tagit bilden”.

Att Britt-Maries bild är väldigt ovanlig blev tydligt när jag kontaktade Sjöhistoriska museet. De har ju ett fantastiskt arkiv och flera bilder på detta fartyg. Men faktiskt ingen från detta tillfälle i huvudstaden.

– Vi har bara de fyra bilder som ligger på nätet och som du nog sett vid det här laget. Det är märkligt att denna händelse inte satt fler spår i fotoarkivet; men å andra sidan har vi bara en bild på Titanic och ingen på U-137, säger Robert Ekstrand på Sjöhistoriska.

Museet har dock flera bilder på Per Brahe före förlisningen som denna:

pbny

Foto: Sjöhistoriska museet

Historien om fartyget Per Brahe är både tragisk och dramatisk – via denna länk når du ett bildspel som jag har satt ihop där du får en pedagogisk resa genom historien.

ny

Via denna länk kan ni se samtliga Per Brahe-bilder som finns på Sjöhistoriska museet.

Stadsmuseet hade en bild från tillfället i Stockholm i sitt digitala arkiv – så här ser den ut:

st

Foto: Stadsmuseet

Ni läsare fick ju i uppdrag att fylla på historien. Här är några av dessa:

Mats Bergström: ”Om jag minns rätt så bärgades väl Per Brahe några år efter olyckan och befanns vara i gott skick, även ångmaskinen fungerade. När kropparna från förlisningen begravts sattes den i körbart skick och gick på en sorts uppvisningsturné runt Sverige, bl.a. låg den i Stockholm en period. Detta var nog i början av 1920-talet. Den visades upp mot betalning men såldes sedan och trafikerade nog både svenska och finska farvatten”.

Hillo: ”Var det inte den båten som sjönk i Vättern i en storm på hösten 1918? Bland dem som omkom var konstnären John Bauer – endast 36 år gammal”.

Sverker: ”Gick under i en storm på Vättern. Med följde bl a sagoförfattaren John Bauer. Fartyget var otillåtet överlastat och hade ofta varit så under sin 65-åriga levnad. Ödets nyck var att John Bauer var rädd för tåget efter Getåolyckan…”.

Ulla Wannbäck: ”En tragisk historia. S/S Per Brahe förliste på Vättern i november 1918 till följd av dåligt väder i kombination med att fartyget var dåligt lastat. Vid olyckan omkom den fine konstnären John Bauer (Tomtar och troll!) med sin hustru Ellen (också konstnär) och sonen Putte. Ironiskt nog hade de bedömt sjövägen som säkrare än tåget, med tanke på den svåra tågolyckan vid Getå i oktober samma år då 41 människor omkom. Fartyget bärgades fyra år senare. Kanske är bilden från den rundresa fartyget gjorde för att samla in pengar till reparationerna? I varje fall fick Per Brahe nytt liv, nytt namn och nytt uppdrag på Åland och först 1959 var det slut och hon höggs upp. Ännu kan man beskåda fartygets ratt, på Motala Industrimuseum”.

Jag tackar för dessa pusselbitar och jag har nu lagt till ytterligare information och alltså gjort ett bildspel som ni kan nå via denna länk – då får ni historien om Per Brahe i en kort, men dramatisk, sammanfattning.

k

Om ni vet något mer får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Ta också gärna en titt på några exempel på brott i Stockholms historia. Jag har här samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.