Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det har redan kommit in lite ”påfyllning” när det gäller läsarbilden som jag lade ut här i bloggen. Det gäller alltså den här bilden från Britt-Marie Almström:

per-brahe

Så här skrev ju Britt-Marie om bilden och båten: ”Det är ju Per Brahe som är i Stockholm. Vid Norr Mälarstrand och Stadshustornet är på plats. Min far, Knut Fromell, 1898-1969, har tagit bilden”.

Här några läsarmejl om bilden och båten Per Brahe:

Mats Bergström: ”Om jag minns rätt så bärgades väl Per Brahe några år efter olyckan och befanns vara i gott skick, även ångmaskinen fungerade. När kropparna från förlisningen begravts sattes den i körbart skick och gick på en sorts uppvisningsturné runt Sverige, bl.a. låg den i Stockholm en period. Detta var nog i början av 1920-talet. Den visades upp mot betalning men såldes sedan och trafikerade nog både svenska och finska farvatten”.

Hillo: ”Var det inte den båten som sjönk i Vättern i en storm på hösten 1918? Bland dem som omkom var konstnären John Bauer – endast 36 år gammal”.

Sverker: ”Gick under i en storm på Vättern. Med följde bl a sagoförfattaren John Bauer. Fartyget var otillåtet överlastat och hade ofta varit så under sin 65-åriga levnad. Ödets nyck var att John Bauer var rädd för tåget efter Getåolyckan…”.

Är det någon annan av er läsare som kan ge några bra detaljer/historier/bilder om båten Per Brahe? Och vilket år är det? Jag tycker som sagt att vi börjar med att ni bygger på historien – så får ni veta mer om båten sedan. Mejla till mittstockholm@svd.se.

Jag vill också bjuda på en bild med vårkänsla som kom från en annan läsare, Rebecca Stadener. De första snödropparna för året på Lilla Essingen:

DSCN7636

Ni andra får förstås också gärna mejla in era vårtecken från huvudstaden!

Ta också gärna en titt på några exempel på brott i Stockholms historia. Jag har här samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.