Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

God morgon! Henrik Robeck i Solna kom alltså i går med en mycket intressant undran apropå vår ledtråd (till förra veckans gåta) om gravstenen ”Till minne av Klara” (se denna länk) som placerades på Frösundatoppen av Stockholmspartiet som en passning till stadens rivningar i Klara-kvarteren.

Henrik Robeck skrev att inte längre kan hitta stenen som kom på plats 2005.

Vi passade frågan vidare till er läsare: Var är gravstenen? När såg ni den senast? Har ni någon bild på den?

Så här skriver nu Oscar Larsson från KTH: ”Jag var och promenerade över Hagatoppen vid påsk, gick upp från söder och sen ner mot norr. På väg ner låg det en gravsten i backen. Kommer inte ihåg vad det stod men den var stor så jag funderade på vem som skulle ha släpat dit den. Redan innan växtligheten hade kommit igång låg den lite skymd så jag förstår om den är svårhittad då det grönskar. Hoppas detta hjälper”, skriver han.

Vet du något mer? Mejla gärna då till mittstockholm@svd.se så att Henrik Robecks huvudbry kanske kan lösas. Även om du har någon bild från tiden då ”Klara-rester” syntes där på toppen vore det spännande att se.

Här är Henrik Robecks ursprungsmejl: Hej, mitt svar är att det är just Hagatippen, kallad Hagatoppen, Hagakullen eller Frösundatoppen. Jag arbetar intill och känner igen beskrivningen av gravstenen, ”till minne av Klara; 1600 till 1960, Stockholmspartiet. Jag tror inte alla vet att stenen står ovanpå kullen av en anledning, det är nämligen där som tippmassorna från Klara ligger deponerad. Så om man vill begrunda rivningen av gamla klara så är det till den kullen man ska bege sig och titta ut över Stockholm från den förnämliga utsiktspunkten. Då vill jag även passa på att efterlysa den gravstenen, för sist jag var uppe på toppen så var den försvunnen. Gången före det så var den omkullvält och sönderbruten. Jag har febrilt letat efter de bilder jag tog av stenen, men kan tyvärr inte hitta de nu. Säg gärna att gravstenen har ställts upp igen? Annars ber jag om en räddningsinsats, om inte staden vill bekosta så jag ställer själv gärna upp och lägger en slant själv men fler villiga behövs”, skriver Henrik Robeck.

Jag och fotograf Lars Pehrson var alltså uppe på toppen förra veckan och såg då inte heller till gravstenen. Å andra sidan visste varken jag eller Lasse exakt var den var placerad.

SvD-läsaren Sverker skrev så här: ”Jag har för mej att jag sett den liggande i slänten på östra sidan men det är totalt igenväxt numera. Det påstås att det växer sällsynta örter från klarissornas kloster på kulle..”.

Som sagt: Hjälp oss gärna att lösa denna undran.

På måndag återkommer vi förstås med en ny Stockholmsgåta.

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.