Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är vi framme vid lösningen på veckans Stockholmsgåta. Som en del av er har klurat ut så befinner vi oss vid Eriksdalsbadet:

Camilla Assise av Willy Gordon vid Eriksdalsbadet. Foto: Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Då ska vi berätta mer om skulpturen. Att den är gjord av Willy Gordon och att skulpturens namn är Camilla Assise var lätt att ta reda på. Men sen då? Det stod tidigt klart att sökningar på internet inte skulle ge svaret.

Jag kontaktade Stockholms Stadsmuseum och fick snabbt detta svar: ”Hej! Stadsmuseets samlingsenhet har ansvar för vård och underhåll av stadens konst på allmän plats. Vi har fått din fråga om Willy Gordons skulptur Camilla Assise via Stadsmuseets Faktarum. Tyvärr har vi inget bra svar. Det var en nu nedlagd avdelning inom Kulturförvaltningen som tog emot depositionen och vi har dokumentation på detta, men tyvärr ingen information om konstverket. Har letat på nätet och i vårt bibliotek, men precis som du konstaterar så finns nästan ingen information”, skrev de.

Hmmm, knepigt alltså.

Men Stockholms Stadsmuseum gav tipset att kontakta någon släkting till Willy Gordon (1918–2003) – att det troligen skulle vara enda vägen till att få svar.

Jag tog därför kontakt med sonen Danny Gordon. Och då klarnade bilden fullständigt!

Här följer mina viktigaste frågeställningar och Dannys svar:

• Vet du bakgrunden till att din far Willy Gordon gjorde denna staty?

– Han hade en tid innan gjort skulptur av ”molekylära strukturer och kristallformationer”. Kanske är det en fortsättning på de mera kubiserade former som han använt i den här kraftfulla skulpturen. Ursprungsmodellen var gjord 1963 och var 50 cm hög. Den köptes av Statens Konstråd och ställdes ut i Landskrona konsthall. Sedan gjorde pappa två större varianter – båda två meter höga – av skulpturen som var klara 1976. En av dessa köptes av HSB i Landskrona just 1976 och den andra är den som i dag står där utanför Erikdalsbadet, berättar Danny Gordon per telefon.

Varför heter den Camilla Assise? Det har varit omöjligt att ta reda på. Har du svaret?

– Ja, det har jag faktiskt. Det var en Camilla som var inspiration till skulpturen – nämligen en mycket god vän till min far: Camilla Hollander. De umgicks mycket och jag tror att hon även satt modell när han gjorde skulpturen. Assise står helt enkelt för sittande.

– Vad jag vet om Camilla är att hon ursprungligen hette Ettlinger innan hon gifte sig med Fritz Hollander. Jag vet också att hon jobbade på Etnografiska museet.

Och Danny Gordon letar också fram en bild där både fadern och Camilla Hollander finns med. Och visst är det en härlig energi i bilden. Tidigt 1940-tal är det:

Foto: Privat

Så här berättar Danny Gordon om bilden:

– Jag tror att det är från en fest på konstakademin (som då låg på Hötorget). Det kan vara en lya i Gamla stan – jag är inte helt säker. Lustigt nog är mannen med gitarren min far och tjejen längst till höger är Camilla Hollander. Långt efter detta kom alltså Camilla att bli inspirationskällan till skulpturen Camilla Assise, berättar han.

–  Camillas dotter är teaterregissören Judith Hollander. Cirkeln är väl på sitt sätt sluten eftersom jag och Judith också har samarbetat. Hon var konstnärlig rådgivare  i min show ”Hem till Gårdon” 2009 på Mosebacke.

• Vad tycker du om platsen där skulpturen står i dag – utanför Eriksdalsbadet?

– Det känns inte helt tillfredsställande. Den kommer ju inte till sin rätt där. I väntan på en bättre placering är den utlånad till Stockholms konstråd.

• Varför står den just vid Eriksdalsbadet?

– Den stod länge utanför mina föräldrars hem i Mälarhöjden. Sedan har den flyttats runt till flera platser och ställts ut i samband med utställningar – både i stan och ute i landet, bland annat i värmländska Sunne. Den var också med på en utställning i England då den fick lyftas med lyftkran…

– Jag har för mig att skulpturen väger minst ett halv ton, kanske 600 kg. Skulpturen transporterades oftast i bil med släpvagn av Tomas Grimsland. Det var han som svarade för nästan all transport till och från alla utställningar och bronsgjuterier. Och liksom en stor del av pappas skulpturer var även Camilla gjuten i Mendrisio, en liten stad i Schweiz.

Här är en bild som Danny Gordon själv har tagit just från föräldrahemmet i Mälarhöjden. Här – 1994 – står skulpturen fortfarande vid hemmet. På bilden ser vi från vänster: Dannys syster Rebecka, Dannys son Benjamin samt vännen och musikern Niklas Brommare.

Camilla Assise i Mälarhöjden. Foto: Danny Gordon

Har någon av er läsare förresten någon bild på statyn? Kanske har någon också en bild på statyn då den stod på en annan plats?

Mejla gärna in den till oss på mittstockholm@svd.se.

Willy Gordons verk kan ses på många platser i Sverige. Bland dessa finns skulpturer föreställande Evert Taube, Raoul Wallenberg och Jussi Björling. En annan omtalad skulptur är ”Möte” som finns på Östermalmstorg.

Sonen Danny Gordon har också vigt mycket av sitt liv åt konst och kultur.

– Jo, jag har både målat och gjort ett antal skulpturer i mina dagar. Eftersom jag i princip föddes i en gipspåse går det inte komma ifrån att jag väldigt tidigt blev präglad av en kreativt tillåtande miljö, i ett hem där skapande och kreativitet värderades högt, berättar Gordon som är utbildad konstnär – men sedan 1995 har karriären som scenartist dominerat med föreställningar på flera av Stockholms teatrar.

För er som är nyfikna så väntar närmast showen Gordon går igen (se tv-snutt här)Södra Teatern i oktober och november.

Härligt också att intresset hos er läsare har varit så stort! 27 av er gissade rätt. Snabbast var  Alexander Olsson som blixtsnabbt skickade följande mejl: ”Jag är ganska säker på att bilden är tagen utanför Eriksdalshallen i Skanstull. Jag vet ingenting om själva skulpturen men jag brukar se den när jag springer förbi på morgonjoggen”.

Här är några andra av rösterna:

Gunilla Eriksson: ”Haha, det här var lätt: den står utanför Eriksdalsbadet på Södermalm, och jag har för mig att det faktiskt är Willy Gordon, som Ulla W trodde. Bästa stället på hela Söder för kvällssol, här hänger den kvar sist, och statyn blir varm och go i solen. För några år sedan hade någon målat graffiti på muren bakom som såg ut som siluetter av skulpturen i flera färger – det blev en fin pendang till skulpturen, som liksom pratade lite med den. Möjligen är det spåren av saneringen man ser i muren”.

Joel Klehn: ”Bilden visar en skulptur av Willy Gordon. Den står utanför entrén till Eriksdalsbadet. Jag såg gåtan i morse och hade ingen aning. På eftermiddagen gick jag av en händelse förbi statyn och kände igen den”.

Ann Carlsson: ”Gissar på att det är Camilla Assise, av Willy Gordon. Statyn står utanför Eriksdalsbadet. Jag brukade prommenera ganska mkt där förut, så jag har ju gått förbi den ett antal gånger”.

Micke Seid: ”Efter en kvarts bryderier trillade polletten ned! Det är ju Willy Gordons staty ”Camilla Assise” som står utanför Eriksdalsbadet. Bron som syns i bilden är nya högbron Johanneshovsbron och huset bakom den är södersidan på Ringvägen 98-102.

Mats Lind: ”Skulpturen står utanför övre ”ingången” till Eriksdalsbadet. Fast jag har stått och tittat på den och vagt kände igen den kunde jag omöjligt placera den. Lite kände jag nog som Karl-Olov Fentorp; man får en Skanstullskänsla, kanske pga brobanan och stängslet som man ofta ser ur bildens perspektive om man bor där. Ändå gick tankarna först till Rålambshovsparken. Skulpturen föreställer väl en baderska eller en solbaderska kan jag tänka. Inte kommer man åt den med google-gubben heller. Tack för en riktigt spännande gåta!”

Mats Eriksson: ”Jag känner till att skulpturen först var placerad i Landskrona, och senare då flyttad till just Eriksdalsbadet. Varför vet jag inte. Men han har verk på
många platser i Sverige, och gjorde många offentliga skulpturer till olika platser. Om de flyttades, var det ibland fråga om att skulpturen väckt något kontroversiellt ämne eller fått en folkvilja emot sig. Jag har för mig att herrelös häst i Malmö var ett sådant fall, som låg och väntade i tjugo år innan det placerades på sin avsedda plats. Gråtande Gösta Ekman i Limhamn och Marianne De Geer i Växjö, mfl är senare exempel på när skulpturer har retat upp befolkningen i en stad eller plats”.

Danny Rusén: ”Skulpturen utanför Eriksdalsbadet. Jag passerar den tämligen ofta och den har definitivt gjort ett intryck på mig!”.

Mattias Linhardt: ”Jag tror att bilden är tagen vid entrén till Eriksdalsbadet. Måste tyvärr erkänna att jag inte kände till skulptören men känner igen flera av hans verk. Har nu googlat och lärt mig mer om Willy Gordon. Jag passerar Camilla Assise varje fredag då jag spelar badminton i närheten och ser fram emot det lika mycket varje gång. En mycket behaglig skulptur att återse på fredagar”.

Henrik Claesson Pipping: ”Camilla Assise, Willy Gordon, utanför Eriksdalsbadets entré. Inte så att jag är extra bildad, men jag jobbar i närheten och går förbi på lunchpromenaden nästan varje dag”.

Gunnar: ”Här stod fotografen: http://kartor.eniro.se/m/9HPxc . Ärligt talat så hade jag ingen aning om statyn, men det som fick mig att lokalisera bilden var bilden på Johanneshovsbron”.

Även Karl-Olov Fentorp, Marcus Fridenäs, Daniel Tanner, Rikard Fornbäck, Erik Durhan, Lars Hägg, Erik Ek, Petter Torell, Roland Ehne, Daniel Brunson, Mikael Bergerholm, Gustav Kihlström, Hans De Flon, Niklas Lenkel, Peter Johansson och Johan Sikström gissade rätt.

På måndag kommer nästa Stockholmsgåta. Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.