Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Historien om fartyget Per Brahe verkar ha gjort starkt intryck på många av er läsare. Tack för alla vänliga mejl om detta. Grunden till historien var alltså bilden som mejlades in från läsaren Britt-Marie Almström. Bilden var tagen av hennes far Knut Fromell och föreställde fartyget Per Brahe i Stockholm 1922:

per-brahe

Historien om fartyget är alltså både tragisk och dramatisk – se bilder och läs mer via denna länk där jag har satt ihop en pedagogisk resa genom historien.

k

Jag fick under fredagen flera mejl som handlar om de dykningar som än i dag görs kring platsen där Per Brahe förliste i Vättern 1918. En av de som dyker ofta på platsen – totalt har det blivit tio gånger – är Christer Wigren:

– Det är en häftig plats och man känner historiens vingslag. På platsen finns ju fortfarande en del saker kvar från fartyget. Det är fascinerande att se gamla symaskiner och även tunnor, säger Christer när jag ringer upp honom.

– Det finns också en stor grop där fartyget låg. Tänk att så mycket ligger kvar trots att det var så länge sedan. Symaskinerna är nog riktigt tunga så det är väl ingen som har tyckt att det har varit värt besväret att ta upp dessa.

Om ni vill se en film från Christer Wigrens dykning så följ denna länk.

skä

En annan som har dykt på platsen är rutinerade Jönköpingsdykaren Göran Müntzing: ”Det är som att besöka ett museum, ett fruset ögonblick”, har han sagt i en tidigare intervju.

Om ni vet något mer får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Ta också gärna en titt på några exempel på brott i Stockholms historia. Jag har här samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.