Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

Efter tre roliga år på svd.se och nästan fyra i papperstidningen är det dags att säga hejdå, eller snarare au revoir. I maj går jag tillbaka till ELLE och håller ställningarna när min kära kollega Carin Hellman ägnar sig åt sin kommande produktion, så att säga. På elle.se kommer jag också att blogga och så kan ni förstås följa mig på Twitter.

Vill du nå mig för att boka föreläsningar, tipsa om spännande nyheter, fråga om bästa parfymen att spela krocket i eller bara prata skönhet i allmänhet når du mig fortfarande på adressen där nere till höger eller hedvig/snabela/vonmentzer/punkt/se.

Foto: Anna Huerta Makeup: Mia Högfeldt

Skönhet är så mycket, men det är inte en mall, inte måsten (ja, förutom solskydd då) eller begränsningar.  Skönhet handlar om att vara sinnlig, att njuta och att nyfiket upptäcka och utforska färger, former, dofter, ytor och konsistenser. Det handlar om att göra det bästa av det man har och att ha kul medan man gör det.  Som den fantastiske frisören och store tatuerade skotten Malcolm Edwards sa när jag träffade honom häromdagen:

“If you have a big arse, learn to shake it well.”


Ingen skakade som Marilyn Monroe i I hetaste laget

Så skaka, skaka och ha skoj, så ses vi snart igen!

Tack för den här tiden!

Hedvig

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här
Hedvig von Mentzer

Wella-teamet fixade romerska hästsvansar på Spon Diogo

Hos Ole Yde la MAC mejken och Georg Jensen försåg modellerna med glittrande kreationer som matchade Oles eleganta och lyxiga kläder

Hedvig von Mentzer

För några veckor sedan var jag inbjuden till Ecco Walk in Style Award i Köpenhamn. Det bjöds på skovisning. Kronprinsessan Mary delade ut priset till Hadessah de Boer för hennes insats för flyktingar i världen. Jag fick en pratstund med galans värd, hudvårdskungen Ole Henriksen. Vilket energiknippe och vilken inspirationskälla!

Bland andra Ole, Hadessah de Boer, kronprinsessan Mary och svenska designern Bea Szenfeld i gladaste vintagegult.


Flera av de snyggaste modellerna är s k showpieces och förmodligen inte kommer i produktion. Håll tummarna att de gör det!

Hedvig von Mentzer

Bra att ha när man ska vara med på tv:

Hårsprej att hålla bångstyriga och flygiga hårstrån på plats. Min favorit är Lernberger Stafsing, som ger rejäl stadga och dessutom doftar gott (vilket inte är självklart).

Puder för att dämpa blänk. Sisley Phyto-poudre compacte har den snyggaste leopardfläckiga dosan och ett mycket finfördelat pressat puder som ser naturligt ut. Lyckades dock rodna igenom, misstänker jag.

Läppstift Rouge Coco i Mademoiselle från Chanel är läppstiftets lilla svarta, alltid rätt. Snygg är även om man mumlar.

Mascara som sitter, no matter what. Djv Beautinizer volume lash kan vara lite meckigt att få på snyggt, men håller sig kvar tills man tvättar av det med 38-gradigt vatten.

Passar även på andra ställen än i tv förstås, där man förväntas svetta, stamma och gråta (jag lyckades undvika det sistnämnda). Om man vill ta tillfället i akt att fria, till exempel. Fast känns det inte 1800-tal att kvinnor förväntas hålla sig till en dag vart fjärde år? Fria på, säger jag. Varför inte imorgon?

 

Hedvig von Mentzer

Igår träffade jag en idol, Odile Gilbert. Hon är inte bara catwalkens drottning när det gäller hår – det var hon som målade modellernas benor i guld hos Chanel för några säsonger sedan, en look som sedan kopierats och tolkats flera gånger, senast på V Ave Shoe Repairs höstvisning och hon har gjort hattar av hår och de mest intrikata uppsättningar.

Hon  har även gjort en hel del ikoniska (och jag använder inte ordet ofta) bilder för bland annat Vogue och jobbat med alla stora fotografer. De allra bästa bilderna är samlat i en bok, Her Style, som numera står på min måste-ha-lista.

Enligt Odile är en uppdaterad version på g, men det kan ta tid…

Helena Christensen i gyllene flätor

Linda Evangelista med lysande och glimrande huvudbonad

Hedvig von Mentzer

Ja, det är verkligen sista fredagsfavoriterna för den här gången.

Som några har märkt har skönheten i stort sett försvunnit från papperstidningen. Nu tar även bloggen en timeout på obestämd framtid. Efter cirka fyra år känns det sorgligt att lämna Sveriges bästa dagstidning, men nu väntar roliga äventyr. Var och när ni kan läsa mer av mig återkommer jag till på onsdag, för det är inte riktigt slut än.

Just idag väljer jag knalligt glada läppfärgen Maybelline Colorsensational popsticks, en otroligt bra och prisvärd geleyeliner Super liner gel intenza från L’Oréal Paris (Mac har en utmärkt också, liksom Bobbi Brown för den som kan lägga vantarna på märket och det ryktas att även Estée Lauder släpper en).

Jag är barnsligt förtjust i La Mers lyxiga läppbalsam (även om mannen lägger beslag på den) och  de fantastiska fransarna som Yves Saint Laurents mascara Shocking ger.

Glad fredag!

Hedvig von Mentzer

Min kära styler från ghd har hängt med i över tre år, vilket är en evighet i hårverktygsår (och jag hade förmodligen inte fått ut så mycket på försäkringen efter självrisken. Om ens något).  Förutom att vara exceptionellt bra var också hela stylern, inklusive sladden, en uppiggande chockrosa nyans. Enligt uppgift ska de nyare modellerna vara betydligt bättre, men är tyvärr svartsladdade, oavsett nyans på resten av stylern.

Stylern sågs senast på ett hotellrum i Köpenhamn och jag har haft en enda lång bad hair day sedan dess. Men idag kom äntligen en ny kompis med röda plattor och bättre värmeelement som ska ge slätare och bättre resultat. Som uppdatering från 4 till 4s i phoneväg, kan man säga.

Vad ska en bra styler göra? Den ska vara varm nog för att kunna styla håret, men inte bränna det. Den ska hålla en jämn temperatur och glida lätt över håret.

Av alla jag har testat är det bara just ghd som fått full pott för funktionalitet och resultat. Cloud nine är också bra, liksom Gama, även om den sistnämnda är bättre på locktänger.

Jag blev också nyligen av med ett kärt smycke, men inte heller här var försäkringen till stor hjälp. Har man ”stöldbegärlig egendom” till ett värde av mer än 10 000 kronor ska man inte ha Trygg-Hansa, som inte har haft vett att ta hänsyn till de senaste årens mångdubbling av guldpriser. Tänk på att det även gäller exempelvis väskor. En märkesväska kommer lätt upp i de summorna, så se till att välja ett bolag som ersätter en säg, 2:55 med vad den verkligen är värd.

Och en helrosa plattång som min, fast i obruten förpackning, såldes nyligen på en auktionssajt för nästan 4500 kronor.

Nog med sverkande, imorgon är jag i alla fall snygg i håret igen.

Hedvig von Mentzer

Under modeveckan i Köpenhamn hann jag även med att gå på vernissage. Peter Farago och Ingela Klementz-Farago, som visade fantastiska utställningen (och boken) Nordic Women in ChanelFotografiska i sommar, invigde en mindre version på Designmuseet. Här fanns även en avdelning för nya boken Bare moments, med precis som namnet antyder bilder på mer eller mindre bara modeller. Ja, de var nakna – i ansiktet. Mycket mer inte annat än skymtande förbi.

I sann fransk anda serverades förstås generöst med champagne och som tilltugg flødeboller deluxe från Summerbird – väldigt danskt.


En av mina favoritbilder

Givetvis var vackra kamelior utplacerade

Sådär ska röd skugga läggas

Hedvig von Mentzer

Jag firade alla hjärtans utan mina små hjärtan, men ändå på allra bästa sätt.

Dagen gick sannerligen i rosornas tecken på Institut Lancôme. Rosenparfymerat te och macaron med smak av mildaste rosenvatten, ansiktsbehandling som använde sig av rosens välgörande egenskaper och makeup i nyanser av rosa.

Hedvig von Mentzer

Hello lovers. Eller inte.
Alla hjärtans kan vara underbart för att frossa i romantik och god choklad, men en del är inte lika förtjusta i dagen. Ett kommersiellt jippo, ett tvång att uppvakta någon, en ångestfylld dag för den som inte delar sitt liv med någon och där den normativa tvåsamheten gör sig smärtsamt påmind. Och allt för att det där helgonet dog martyrdöden för 1800 år sedan och handeln slår mynt av det med geléhjärtan och ockerpåslag på röda rosor.
Men nog med elände. Väldoftande små kärleksförklaringar att ge eller få. Till romantikern, cynikern eller viktigast av allt, dig själv. Oavsett vilket kategori du tillhör är några förslag från femtio kronor och uppåt.

Max 50 kronor
The Body Shop Chocomania heart soap. Hela serien är en kakodoftande orgie, men lilla söta tvålen kittlar doftsinnet precis lagom.

Max 200 kronor
Lush Imogen rose. En parfym som doftar ljuvlig, solvarm ros i en väskvänlig förpackning och till ett bra pris.

Max 500 kronor
Byredo Loveless doftljus. Svart ljus sprider väldoft och värmer även den kallaste hjärta med noter av mandarin och tuberos.

Max 1000 kronor
Chanel No 5 bath oil. Det ultimata icke-bubbelbadet. Även de som normalt inte väljer nummer fem (som jag) förförs.

Max 2000 kronor
By Kilian Incense oud.  Underbar, sensuell oud som bärs av både män och kvinnor. Armani Privée Oud royal spelar i samma liga.