Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

I många badrumshyllor står det mineraloljor. Det finns i fast och flytande form, i läppstift, schampo och hudkrämer. Ja, det är ett petrokemiskt derivat, men det är faktiskt naturligt. Och många så kallade naturliga ingredienser är raffinerade så många gånger att ordet naturligt inte känns riktigt relevant i sammanhanget. Så det visar hur oerhört löst och ledigt naturligt används.

Men det är inte därför jag skriver. Det är för att den slentrianmässigt beskrivs som farlig och beroendeframkallande. Mineralolja används i produkter för att den är billig, lättillgänglig och ett utmärkt emulgeringsmedel. Mineralolja är en stor molekyl (för stor för att kunna penetrera huden) som lätt binder vatten. Och när den gör det blir den fluffig och fin, vilket gör den eftertraktad bland tillverkare som ingrediens.

Och det faktum att det inte penetrerar huden är en av dess styrkor. När den används utvärtes förbättrar den hudens barriärfunktion. Det i kombination med att den inte orsakar någon allergisk reaktion gör att den finns i exempelvis Locobase repair eller andra krämer för hud med skadad barriärfunktion. Och som bas i en rad salvor och läkemedel. Den minskar inte hudens förmåga att återfukta sig själv (mer om läppglansmyten kommer). Tvärtom – se ovan. Inte heller täpper den igen porer, det har den fel konsistens för. Enligt Paula Begoun hårdnar mineralolja inte i porerna, något som krävs för att kunna täppa till. Inte heller kan den hindra huden från att andas. Många av oss har i åratal smörjt in oss själva och våra barn (ja, klassisk barnolja är 100% mineralolja) utan att veta om det eller lida av tilltäppta porer. Däremot kan det förvärra utseendet på redan fet hy, men det är rent kosmetiskt.

Oraffinerad mineralolja är cancerframkallande, det har man känt till sedan början av 70-talet. Däremot finns det inga studier på människor som visar att högrenad mineralolja för kosmetiskt bruk är det.  Eftersom det används i läkemedel utvärderas det extra noga. Att som vissa företag som förespråkar ”naturliga” produkter och smutskastar de med mineraloljor är i bästa fall okunnigt. Man kan idag använda mineralolja utan rädsla.

Jag är inte en förespråkare av mineralolja. Jag vill bara påpeka att den har sina användningsområden och att den inte är farlig. Väljer man bort den i kosmetiska produkter bör man göra det på rätt grunder.  Mina invändningar mot mineralolja är att den inte tillför huden något (vilket som sagt även är bra ibland) samt att framför allt dyra prestigemärken i vissa av sina produkter borde kunna kosta på sig att använda andra, mer exklusiva ingredienser som innehåller exempelvis antioxidanter.  Att minska petroleumbaserade produkter är också bra för miljön, förstås.

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här