Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

”I myself prefer to have my excess epicelial cells slough off naturally, but I don’t condemn those whose seek to accelerate the process” säger Dr Sheldon Cooper i tv-serien The Big Bang Theory om att somliga använder loofah (heter det verkligen luffa på svenska?).

Att ta bort döda hudceller är enligt de flesta skönhetsexperter en bra idé. Förr eller senare försvinner cellerna ju, men genom att på mekanisk eller kemisk väg ge dem en liten skjuts kommer extra fördelar: cellförnyelsen snabbas på, kollagenproduktionen stimuleras och fukthalten förbättras. Huden ser också slätare och yngre ut, fläckar blir mindre framträdande.

Jag är mest förtjust i syrametoden, som är mycket mindre drastisk än den låter. Min känsliga hy reagerar mer på mekaniska skrubber, åtminstone i ansiktet. Det finns olika varianter för den som vill köra på kemiskt. Ofta är det en blandning av olika aha-syror, som mjölksyra och glykolsyra, ibland med retinol eller andra a-vitaminderivat. Oavsett vilken man väljer gäller det att vara noga med att skydda huden från solen.

Varje dag( eller snarare kväll):

Peter Thomas Roth Retinol fusion pm
Effektiva droppar i pipett som nästan lite väl lätt rinner iväg – ibland nära ögat. Känsliga typer arbetar sig upp till varje nattanvändning.

Paula’s choice Resist daily smoothing treatment
Enkel och smidig kräm i dito pumpflaska appliceras på kvällen och ger mild verkan som även känslig hy gillar.

En gång i veckan:

Nimue Melano fade mask
Mask som appliceras i ett lite tjockare lager och får verka i ett par minuter innan den masseras in och får verka över natten.

Paula’s choice Resist weekly resurfacing treatment
Vattnig konsistens som kan appliceras med händer eller bomullsrondell. Låt verka i 10 minuter eller över natten.

Som kur då och då:

Dr Brandt laser a-peel
Är tänkt att användas en gång i veckan under två månader. Ganska kraftfull peeling som får verka i fem minuter och en skön, men rinnig gel att applicera efteråt.

MD Formulations My personal peel system
Trestegsraket för skräddarsydd peeling i form av pads med 20% aha, boosterserum för olika problem och en avslutningskräm.

Ett tips är att lägga produkten på handryggen också, för snygga, lena händer snabbt.

Sedan bör nämnas att det finns de som tycker att det här med cellförnyelsen inte är något att skynda på. Företag som Estée Lauder och Nivea, till exempel, menar att det bör få ta sin naturliga tid – eller till och med saktas ned. Team Sheldon, alltså.

 

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här