Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

Det råder på sina håll full fajt inom skönhetsindustrin och en del tar fram det tunga artilleriet.

LipGloss Bitch, en av Sveriges äldsta skönhethetsbloggar, har blivit kontaktad av OPI, den amerikanska nagellackstillverkaren, vars lack är trendsättande och vars namn ofta är finurliga och humoristiska. Humorn sträcker sig dock inte längre än etiketterna. LipGloss Bitch la för en dryg vecka sedan ut bilder på företagets nya Burlesquekollektion, som släpps lagom till Christina Aguilerafilmen med samma namn. För ett par dagar sedan fick hon brev från OPI:s jurister med krav på att omedelbart plocka bort dessa.

Det pekar på problemet med upphovsrätt och informationskontroll. Många bloggare har för lite kunskap om vad som gäller och lägger naivt upp allt med tanken att ”all publicitet är bra publicitet” för skönhetsföretagen.

LipGloss Bitch är, enligt min uppfattning, inte en av dessa. Helena, som ligger bakom sajten, skriver i en kommentar på sin blogg: ”Jag emotsätter mig inte att de begär att de plockas bort, som jag skrev så hade jag uppenbarligen missförstått bilderna och källan som godkända och officiella. Det jag ifrågasätter är metoderna man använder sig av.”

Att hota med rättsliga åtgärder är säkert synnerligen effektivt, men att ta till så grova medel med en gång väcker ingen sympati eller vinner pr-poäng. Jag har kontaktat OPI:s svenska presskontakt, men har ännu inte fått något svar.

En stämning åt motsatt håll har drabbat Sephora, som säljer israeliska Ahava-produkter. Enligt Cosmetics Design drar nu den palestinska människorättsorganisationen CAPJPO-EuroPalestine den franska skönhetskedjan inför rätta för att sälja produkter som produceras på den av Israel ockuperade Västbanken. Ockupationen, menar CAPJPO-EuroPalestine, är ett krigsbrott och genom att sin försäljning av produkterna stöder Sephora en olaglig verksamhet.

Protester och bojkotter av Ahava (hebreiska för kärlek, förresten) har tidigare organiserats, senast i Paris förra veckan.

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här