Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

I månadsskiftet mars/april är jag som allra blekast. Jag är inte, men vill så hemskt gärna vara, vackert blek. Porslinshyad, Morticia Addams-vit.
Jag må vara bleksiktigt, oromantiskt anemisk(varför är det bara Jane Austen-hjältinnor som lyckas vara blodfattiga på ett vackert vis?), men jag är i alla fall jämn i hudtonen.

Tills solen kikar fram.

Pigmentfläckar eller hyperpigmentering – även kallat melasma eller chloasma – uppstår när cellerna producerar för mycket pigment, oftast för skydda huden mot externa faktorer . Men det kan till exempel vara på grund av hormonell påverkan, vanligtvis under graviditet. Det kan också vara ett resultat av irritation i huden som akne, vilket gör att pigment bildande och mörka ärr. Vanligaste orsaken är överdriven solexponering. Pigmentfläckar från sol skador upptäcks oftast först efter många år, så våra synder för ett par decennier syns först nu. Och det är förstås viktigt att tänka på solvanorna nu, för att slippas plågas av pigment förändringar längre fram.

Till min hjälp har jag bland annat en rad vita produkter: Dermalogica Chromawhite-serie, med bland annat Powerfoliant, Cliniques nya Even Better-serum, det mesta från Nimue, som deras Active lotion, MD Formulations Vit-a-plus-serie, Lancômes nya Hydra zen dagkräm på pump med spf 30 och Kiehl’s Super Fluid UV Defense Spf 50+.

Det är några exempel på produkter som hjälper till att hämma ett enzym som bidrar till melaninproduktionen. Några innehåller bland annat aha-syror för att bleka bort fläckarna och det höga solskyddet i de sistnämnda hindrar till viss del huden från att sparka igång melaninproduktionen.

Allra bäst är förstås att inte lockas av frestelsen att sticka fram ansiktet i vårsolen alls. Fräknar må vara fint, men för mig blir det numera mest fläckar.

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här