Annons

Skönhetsbloggen

Hedvig von Mentzer

Hedvig von Mentzer

Ibland finns mina krönikor att läsa på nätet, ibland inte. Just den här veckan verkar det inte så och eftersom jag fått flera mail som bett mig lägga upp den här istället, så gör jag det. Den här versionen är innan min redaktörs skarpa ögon granskat den, så ha överseende med eventuella små grammatiska skavanker.

Vi månar om naturligt i ansiktet, men polyester ökar i popularitet i klädesplagg. Nedbrytbarheten är nästan lika med noll, men vad som händer innan och efter plaggen bor i våra garderober ägnar vi sällan några djupare tankar åt. Vi vägrar sulfater i schampot, men inser inte att de finns i tandkrämen. Vi avfärdar parabener, men vet inte att konserveringsmedel är betydligt mindre farliga än ohämmad bakterietillväxt – och är ovetande om att parabener faktiskt finns i livsmedel också. Vi strävar efter naturligt trots att syntetiska alternativ faktiskt kan vara mer miljövänliga. Vi väljer produkter från små skönhetstillverkare, även om de stora kan ha lika bra – eller bättre – hållbarhetstänkande.

Kort sagt, vi lever i paradoxernas tid. Kanske är det omöjligt att leva så konsekvent som vi skulle vilja.

Det sunda förnuftet slinter och det självklara är inte så självklart längre. Vårt eget bästa och det bästa för naturen är som bekant inte alltid samma sak. Jag älskar jätteräkor, men har inte ätit dem på 15 år. En uppoffring som är värd att göra, men att medvetet dra ned på mitt resande har jag inte gjort. Det får räcka att klimatkompensera. Att agera genomtänkt i alla val och beslut skulle kräva så mycket tid, energi och kunskap att vi inte skulle ha möjlighet att göra något annat. Vi skulle bli handlingsförlamade, vilket i och för sig kan vara ganska miljövänligt, men knappast produktivt.

När det gäller skönhet finns det några enkla tumregler att snabbt förbättra både samvete och utseende. Att premiera produkter med smartare förpackning, att välja multifunktionella produkter och använda slut produkterna samt återvinna i den mån det går räcker ganska långt. Att leta efter hållbara ingredienser med eller utan märkning är också smart. Idag finns det möjlighet att välja relativt närproducerat eller omsorgsfullt odlade råvaror som skeppats hit på miljövänligt vis.

Jag väljer mina strider och strävar efter att förbättra mig efter hand. En skönhetsjunkie med slimmat badrumsskåp må vara en självmotsägelse, men det är en smart sådan.

 

Om bloggen

Förnuftets röst rapporterar från den vackra världen.

Skönhet på bloggen: Branschnyheter, teknologiska genombrott, lanseringar, uppfinningar, forskning och favoriter – allt som har det minsta med skönhet att göra finns på bloggen. Det som är vackert, oavsett form, fångar min uppmärksamhet i ett högst personligt urval och tolkning.

Skönhet och jag: En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Jag känner lika stor glädje varje gång jag öppnar ett paket, ett bud eller en påse med skönt innehåll. Och det är den passionen, den nyfikenheten och lusten att lära mig mer, som gör att jag älskar mitt jobb. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag skriver sedan tre år om skönhet i SvD och bloggar här sedan drygt två år. Blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och vackra förpackningar.

Kontakta Hedvig von Mentzer här