Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ett ständigt diskussionsämne bland libertarianer är visionen om att anlägga ett nyliberalt drömland, dit de skulle kunna fly undan förtryckande statsapparater. Problemet är bara att jordklotet är fullt av redan existerande stater, som dessutom mycket sällan är liberala. Debatten handlar därför oftast om att starta nya lyckoriken ombord på gamla oljeborrplattformar ute på internationellt vatten, vilket strängt taget inte låter så mysigt.

Som ledarbloggen tidigare har rapporterat tändes därför en hoppets stjärna för några år sedan då Honduras regering gav klartecken till det amerikanska konsortiet MKG Group, som ville bygga en ny stad från grunden nära Puerto Castilla, med helt egna lagar och eget rättsväsende, och visionen om ”den mest ekonomiskt fria platsen på jorden”. Tyvärr för visionärerna slog Högsta domstolen i Honduras ner de drömmarna. En stat i staten vore okonstitutionellt.

Nu nås dock ledarbloggen (via frihetliga nyhetsförmedlaren bubb.la) av nyheten att en libertariansk stat har utropats, den här gången vid Donaus strand på gränsen mellan Serbien och Kroatien.

Mellan de två länderna råder sedan flera decennier en gränstvist. Längs Donau gör kroaterna anspråk på några områden som annars kontrolleras av Serbien, och kroaterna kontrollerar dessutom något område som de anser borde tillhöra Serbien. Tydligen finns också några små jordplättar som ingen part gör anspråk på, ett slags ingenmansland. På ett av dessa områden utropade i måndags några tjeckiska nyliberaler en ny stat, som de kallar Liberland. Landet är sju kvadratkilometer stort, säger sig vara en konstitutionell republik med inslag av direktdemokrati, och har som första president tillsatt Vít Jedlička, en ung tjeckisk politiker och aktivist från det lilla klassiskt liberala och EU-skeptiska partiet Svobodní (Fria medborgares parti).

Tilltaget är naturligtvis skojigt, men här finns också en allvarlig dimension. Krig har startats för smärre orsaker. Forna Jugoslavien har varit en krutdurk, och det är kanske inte rätt plats att leka med tändstickor.

Liberland lyder, hur som helst, enligt landets officiella webbsajt under mottot ”Att leva och låta leva”, säger sig ha en konstituition som kraftigt begränsar politikernas makt, och har enligt grundarna inspirerats av Monaco, Liechtenstein och Hong Kong.

Det nya nyliberala utopia har för närvarande sju medborgare, men tar emot medborgarskapsansökningar enligt formulär på webbsajten. Invandringspolitiken tycks för närvarande dock inte vara helt fri. Liberland säger sig främst leta efter likasinnade. Nya medborgare måste dela synen på äganderätten som okränkbar, och får dessutom inte ha nazistiskt, kommunistiskt eller annat extremistiskt förflutet.

Kanske är det bara i teorin som nyliberaler är för fri invandring. Eller bara i Sverige.

Arkiv