Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Om man tussar ihop ett gäng libertarianer så börjar de inom en kvart att prata om lämpliga platser att starta ett nyliberalt utopia på. Problemet är att detta måste byggas utom räckhåll för förtryckande statsmakter, och att jordens yta är täckt av stater.  Ofta tenderar dessa tänkta utopier därför att placeras på plattformar i havet, vilket strängt taget inte känns så lyckligt som termen lyckorike förpliktigar.

Nu kanske problemet har lösts. Honduras har enligt uppgift accepterat ett förslag från det amerikanska konsortiet MKG Group, som vill bygga en ny stad från grunden nära Puerto Castilla i denna centralamerikanska republik. Den nya staden ska befrias helt från Honduras lagar och rättsväsende, och istället ska stadens grundare få formulera spelreglerna. Och grundarna vill skapa ”den mest ekonomiskt fria platsen på jorden”.

Från honduranskt håll är kalkylen att staden ska generera välstånd och arbetstillfällen – Honduras enda krav på MKG Group lär vara att en viss procentandel av jobben i den nya staden ska gå till lokalbefolkningen.

MKG Group är övertygade om att så fort grunden är lagd så kommer investerarna att flockas. Konsortiet tänker sig att modellera staden efter Texas, dels för att Texas har relativt stor ekonomisk frihet, dels för att kunna locka amerikanska investerare som kanske vill kunna känna sig en smula hemma.

Nu är frågan vad staden ska heta. Norberg lär vara upptaget.

Arkiv