Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Visst måste man lära sig, som Löfven svarade när reportrar sökt upp honom utomlands för att fråga om icke-kollektivavtalade hantverkare vid hans sommarstuga. Det har statsministern helt rätt i. Av snickerifadäsen bör vi lära detta: att såväl driva som anlita företag utan kollektivavtal måste vara lika självklart och egalt som motsatsen. Det förenklar och förbättrar för företagare, jobbutvecklingen, kunder av Löfvens slag och gör tillvaron för många duktiga småföretagare betydligt enklare.
Nu kom indignationsnivån i nyheten helt att styras av graden diskrepans mellan vad statsministern säger och vad han gör. Eller kanske ännu värre, hur han anser andra bör agera men själv struntar i. Förståeligt att man reagerar.
Det är inte snyggt. Men hans val av hantverkare är inte problemet.
Hade det inte varit befriande om statsministern svarat reportern vad han sannolikt tänkte ”Strunt i det ni, det var en egenföretagare som gjorde ett bra jobb och fick betalt enligt överenskommelse. Vad är problemet?”
Krav på kollektivavtal är föga anpassat efter en arbetsmarknad där allt fler vill in men stängs ute, medan arbetskraftsbrist råder.

Arkiv