Annons

Ledarbloggen

Naomi Abramowicz

Naomi Abramowicz

Har Miljöpartiet verkligen det bästa för klimatet i åtanke? Det är något som den amerikanska klimatforskaren James Hansen är djupt skeptisk till.

I en artikel på DN Debatt ondgör sig Hansen över att ett parti som utger sig för att vara miljöns bästa vän är fientligt inställt till kärnkraft (DN 22/5).  Han menar att den svenska kärnkraften är något av det mest miljö- och klimatvänliga som världen har skådat. Den är en god, kostnadseffektiv energikälla som ger låga utsläpp av koldioxid.

Trots detta vill MP avskaffa kärnkraften, gärna förr snarare än senare. Ursprungligen hade Miljöpartiet skrivit i sitt valmanifest att två kärnkraftsreaktorer skulle läggas ned under de kommande åren. Detta är inte regeringens officiella politik. Förmodligen för att det skulle förarga de industrisossar som ser kärnkraft som en oersättlig energikälla för svensk industri. Stefan Löfven, som under sin tid som ordförande för IF Metall gjorde sig kände som kärnkraftsvän, hade knappast kunnat gå ut och säga att han vill stänga kärnkraftsverk.

Dock ämnar regeringen att göra det mer kostsamt för dem och därmed försvåra deras verksamhet. För trettio år sedan infördes en straffskatt på kärnkraft som kallas för effektskatt. Den har höjts stadigt sedan införandet, och nu vill regeringen höja den än mer. Vidare ska kärnavfallsavgiften höjas, vilket kommer att innebära stora kostnader för ägarna till kärnkraftverken. Tanken tycks vara att det ska bli så pass dyrt att flera av dem kommer att tvingas lägga ned.

Det är dålig politik, både för miljön och för Sverige.

Arkiv