Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I juli 2010 satt jag och lyssnade på en partiledardebatt. Det var Pridevecka i Stockholm och alla var där utom KD:s Göran Hägglund, som ändå lyckades sätta sin prägel på debatten i och med att han i DN samma dag hade öppnat för en omsvängning i frågan om tvångssterilisering vid könsbyte.

Så bra. Frågan var ju redan utredd, i Könstillhörighetsutredningen till tillsattes av regeringen Persson 2006 och lade sina förslag i mars 2007.
Fredrik Reinfeldt nämnde detaljer som behövde klaras ut, men i stort sett var partiledarna överens och jag skrev att utsikterna verkade gynnsamma ”för att vi äntligen ska lämna sådant som tvång på sterilisering bakom oss”.
Det var 2010. Sen dess har KD systematiskt förhalat och satt klackarna i backen, ofta med hänvisning till att frågan är känslig och måste utredas ordentligt.

– Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på, sade KD:s ledamot i socialutskottet Anders Andersson i januari 2012, när partiet lyckats få igenom att frågan skulle lyftas ut ur den planerade propositionen och utredas vidare.

 

Till slut, i december förra året, fick frågan en välbehövlig knuff utifrån när Kammarrätten i Stockholm slog fast att kravet på sterilisering i könstillhörighetslagen strider mot regeringsformen och Europakonventionen. Steriliseringskravet ska därför inte tillämpas, konstaterade Kammarrätten.

I sommar ska kravet så äntligen strykas ur lagen. Då inträffar följande, rapporterar Riksdag & Departement: I det lagförslag som regeringen nu har lämnat till Lagrådet står det att ”eventuella rättsliga svårigheter ska utredas under året, det vill säga i efterhand”.
Lagrådet är nu splittrat om förslaget eftersom det är så illa förberett och helt saknar utredning av de rättsliga konsekvenserna.

 

Förlåt. Men frågan har förhalats i flera år med hänvisning till att det är så himla viktigt att utreda ordentligt. OCH INGET UTREDANDE HAR GJORTS??
Jag saknar ord.

Arkiv