Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Idag är jag helt enig med Aftonbladets Oisín Cantwell när han med emfas kräver att kulturministern omedelbums ska skrota DAB-radioprojektet. Och det är inte bara hans rekommendation, även Riksrevisionen ger samma goda råd i en ny rapport. Och Cantwell skriver:

”Satsningen på DAB-radio inleddes i Sverige 1995 och har 20 år, flera utredningar och hundratals miljoner senare inte slagit igenom.

För 15 år sedan besökte jag en källare i Stockholm i samband med en granskning av digitalradion som Aftonbladet genomförde. Där satt 25 personer anställda av Sveriges Radio och producerade varje dygn tio timmars program som strängt taget ingen kunde lyssna på.

Folk hade nämligen struntat i att lägga åttatusen på att inhandla de nya mackapärer som behövdes.

I textarkivet hittar jag min gamla artikel. Visionerna var storslagna. Perfekt ljud! Hur många radiokanaler som helst! Bygg din egen station!

Så blev det inte. Inte i Sverige, inte i något annat land. I Tyskland är DAB-nätet helt utbyggt, men lyssningen ligger på fem procent. I Frankrike har regeringen stoppat public service från att använda den nya tekniken. Finland sa nej tack för flera år sedan.”

 

Om man inte visste bättre skulle man nästan tro att uttrycket ”att dabba sig” kommer av den här evighetslånga satsningen. Släpp nu taget om den – och släck inte FM-nätet!

 

Arkiv