Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Var slutar egentligen en svensk myndighets uppdrag? Det kan man undra efter att ha läst ett brev från Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

I förra veckan granskade den rådgivande kommittén i amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten US Food and Drug Administration, FDA, tobaksbolaget Swedish Matchs argument för att lindra formuleringarna i de varningstexter som snusdosor måste ha i USA. Kommittén beslöt att inte rekommendera FDA att ändra varningstexterna. Det betyder dock inte att processen är färdig. Myndighetens beslut väntas fattas i sommar.

Det är naturligtvis inget konstigt att amerikanska hälsovårdsmyndigheter vill ha kontroll över de eventuellt hälsovådliga preparat som säljs på marknaden. Och det ligger inga märkligheter i att de företag som vill sälja exempelvis tobaksprodukter lägger fram sina vetenskapligt underbyggda argument för att tala för sin sak. Amerikanerna bestämmer själva över sin marknad i god demokratisk ordning.

Det märkliga är att en svensk myndighet på eget bevåg känner sig kallad att lägga sig i. Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm skrev den 12 mars ett brev till FDA, där han, på den svenska myndighetens brevpapper, gör gällande att ”snus räddar inte liv” och att ”snus räddar bara tobaksindustrin”.

Ursäkta, men vem frågade Socialstyrelsen och Lars-Erik Holm?

Kan man verkligen säga att det ingår i Socialstyrelsens uppdrag att försöka lägga krokben för svenska företag när de förhandlar med amerikanska myndigheter? Ingår det i Socialstyrelsens kärnverksamhet att komma med pekpinnar till andra demokratier? Kan man som svensk någonsin undkomma Socialstyrelsen ens på en annan kontinent?

Arkiv