Annons

Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Med anledning av op-ed-artikeln Integration kräver anpassning (22/1) av Zulmay Afzali, har följande kommentar inkommit:

Ibland spelar det ingen roll hur länge en människa har bott i Sverige, ändå kommer hen betraktas som den som ska integrera sig. Jag börjar kvävas av begreppet integration och ”integrera sig” som användas för att poängtera vad en invandrares ”skyldigheter” är. Jag mår riktigt dåligt av det ordet när man skriver artiklar om att integration kräver anpassning, men där själva texten mest handlar om assimileringsuppmuntran. Integrera sig har nästan blivit ”synonym” till ordet invandrare. Är det inte dags att tänka bredare och öppna vårt sinne för smartare lösningar? Eller börja använda begreppet åt andra hållet? Att inhemska invånare ska integreras till invandrare? Att vi alla skall lära oss att alla människor inte är lika och att svenska som första språk inte är sanningen för oss alla. Att svenska arbetsgivare ska integreras och bli bättre på att anställa personer med icke-svensk bakgrund. Att samhället på det sättet tillåter de mindre priviligierade grupperna att komma in i arbetslivet och arbetsintegrera sig!

Jag har bott i Sverige i tolv år och har alltid dubbelarbetat mycket för att bli en del av samhället. Med företagsekonomiexamen från hemlandet fick jag inget jobb i Sverige, för att jag inte var tillräckligt integrerad. Att kunna flytande engelska vid sidan om mina andra tre språk var inte tillräckligt integrerat för att få ett jobb.. Uzbekistan, landet jag kommer ifrån har alltid haft många olika nationaliteter och religioner. Bland annat ryssar, koreaner, judar, afghaner och andra minoritetsgrupper från grannländer. Gissa vad? De flesta av dem har aldrig lärt sig landets hemspråk fast de är födda och uppvuxna i landet. Gemensamt språk är ryska för minoritets grupper och inhemska invånare, precis som engelska i Sverige. De grupperna hade alltid jobb och hade inga problem med att integrera sig. De firade sina egna högtider, medan vi firade våra. Sammanhållning och medmänsklighet var gemensamma nämnare.

Och nu undrar jag varför kan vi inte låta de nyanlända akademikerna att få ett jobb medan de har varma yrkeshänder? Varför ska de vänta fem-tio år för att lära sig den perfekta svenskan och sen kanske få ett jobb? Vi måste ha smartare lösningar! Nyanlända behöver få jobb och kunna studera svenska vid sidan om. Att kunna engelska borde vara tillräckligt att få ett arbete inom sitt yrke eftersom den stora majoriten av svenskarna kan flytande engelska. Varför har vi engelska som obligatoriskt ämne i skolan om vi inte ska ha användning av det i Sverige? Varför ska man kunna engelska för att komma in på universitetet och varför läser vi de flesta universitetsböckerna på engelska om vi ändå endast ska tala svenska i arbetslivet? Arbetsgivare och alla vi i Sverige borde integrera oss till nya arbetskrafter. Världen är alltid i förändring och nu snabbare än någonsin. Snabb anpassning är ett av nutidens viktigaste konkurrensmedel och om vi bara anpassar oss till det som redan är får vi färdigutbildad arbetskraft på köpet.

Shakhlo Altieva, Fittjabo, fritidspolitiker och tjänsteman, författare till boken ”Fittjakvinnors röster!”

 

Zulmay Afzali svarar: Shakhlo Altievas text har inte mycket att göra med min artikel. Det finns inte mycket i det hon skriver som jag håller med om, men hennes text får stå för henne. I ett fritt, demokratiskt land får var och en ha sin åsikt och framföra den.

Arkiv