Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Årets lista av nyord är lika underhållande som tidigare år. Selfiepinnen och mobilzombien känns som emblematiska ord för vår tid. Fascinerande med listan är dock mängden ord som härrör ur den politiska debatten. Här finns politiska nyord som attefallshus, blåbrun, kippavandring, kärrtorpa, matnationalism, nerväxt, nettokrati, rödgrönrosa, trafikmaktordning och åsiktskorridor, och även specifikt identitetspolitiska och mormkritiska nyord som cis-person, en, genusbudgetering, gurlesk, icke-binär, köttnorm, normcore, rasifierad och tvåkönsnorm.

Det är sammanlagt nästan halva listan.

Har det alltid varit så politiskt? 

År 2000 såg det helt annorlunda ut. Där var det i princip bara e-demokrati och transperson som var politiskt betingade. Året efter, 2001, som såg både Göteborgskravaller och terrordådet mot World Trade Center, blev det mer politiskt med en rad begrepp härrörda ur kravaller, protester och terrorism; asymmetrisk krigföring, tårtning, bin Ladin-rabatt, bioterrorism, kravallant, kravallturism etcetera. Året därpå återgick den språkliga kreativiteten till det normala mindre politiska, trots att det var valår.

2014 såg förstås två val och hot om ett tredje, vilket skulle kunna förklara det politiska genomslaget. Men inte heller en blick på valåren 2006 och 2010 ger självklart intrycket att val skapar många nyord. Tvärtom känns 2014 som extremt i sin egen rätt, precis som 2001.

Kanske är det helt enkelt så att debatten idag har polariserats lika hårt som under våldets år 2001? I så fall borde vi kanske tagga ner lite grann…

Arkiv