Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

lucka 20Bakom luckorna i Ledarbloggens adventskalender ges goda tips på texter som förtjänar att läsas (igen). Kalenderluckorna är illustrerade av Joanna Andreasson.

Dagens lucköppnare: Ivar Arpi

Extra val. Oförsonliga konflikter mellan blocken. Ett allt större SD. Det är många som känner att den svenska demokratin är skörare än på länge. Vi som alltid kommit överens? Plötsligt är det inte så längre. Och bortom partipolitiken pågår en parallell utveckling. I dag möjliggör tekniken för var och en att skräddarsy sitt eget nyhetsflöde. Kanske får vi just därför allt svårare att förstå varandra. Endast omgivna av människor som tycker som oss själva, upprörs över samma saker som vi själva och, precis som vi, förfasas över de där andra jävlarna. Alltid de där andra jävlarna. Som den här texten jag skrev i somras visar finns stora risker med att behandla andra människor enbart som representanter för ett kollektiv. Så börjar avhumaniseringen. Och det slutar aldrig bra.

Arkiv