Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

När opinionssiffrorna sjunker och verkligheten kommer ikapp veknar Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts hårdnackade motstånd mot alternativa aktörer inom skola och välfärd har gjort honom svårhanterad och till sällan bjuden gäst i regeringskansliet. När LO i förra veckan dundrade att S bör gå fram som solitär – i ”splendid isolation” – var det MP som skulle ryka. Man kan ana protester från lite varstans när V nu meddelar att man kommer att dämpa sig några grader i vinstdebatten. Delar av rörelsen har all anledning att be Partiet lossa på banden även till V.

Jonas Sjöstedt förklarar sin nya strategi med att vinstfrågan nu har satts på agendan samt att kritik kommit ”inifrån”. Ett allt för ensidigt fokus på vinstfrågan har gjort V omöjligt i en rad sammanhang och dessutom fått partiet att framstå som ett enfrågeparti.

Så är det när makten lockar. Att inte vara till salu var en stolt pamflett i höstens valrörelse, och varje affisch med partiledare Sjöstedt förtydligade linjen. (Lite snopet eftersom ingen heller verkade vara spekulant på Sjöstedt.) Nu verkar dock kommershysterin i julhandeln ha slagit klorna även i Sjöstedt och hans vänsterparti. Vinstfrågan puttas ner och man vill vara med i matchen om att få inflytande och kanske en bit av regeringsmakten.

Låt oss varmt välkomna Sjöstedt i julens yra kommerspreludium. Allt är inte till salu, men mycket är det.

Arkiv

Fler bloggar