Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Stefan Löfvens beslut att utlysa nyval är en fjäder i hatten för Sverigedemokraterna. Eller förresten, inte bara en fjäder i hatten. Det som hände i dag är som en fjäder i hatten, jackpot och julafton för SD.

Inte nog med att SD lyckades tvinga fram en regeringskris, och därmed kunde manifestera att Sverige har gått in i en ny era där den politiska balansen har rubbats. Det var en trofé i sig. Man fick dessutom statsministern att ta till en desperat och högst osäker åtgärd, oprövad sedan 1958. Hela den politiska karusellen får nu, efter Löfvens utspel, i flera månader snurra runt Sverigedemokraterna. Jackpot. Men inte bara det. Som extra utdelning får Sverigedemokraterna sin våta dröm uppfylld: en folkomröstning om invandringen.

Det finns i och för sig anledning att känna sympati för Löfven. Han var hårt slagen, nästan uträknad. Men han reste sig på nio, och tog initiativet. Sådant nästan måste man beundra. Beskedet om nyval ger ny energi, mitt i regeringskrisen. Men samtidigt som Löfvens besked är något av det mest våghalsiga man kan föreställa sig, är det kanske också det mest dumdristiga.

Mycket lite talar för att ett nyval ska göra någon större skillnad i det parlamentariska läget.

Löfven kanske tror själv att situationens allvar kommer att få väljarna att sluta upp bakom den rödgröna regeringen. Men väljarna har just beskådat två månader av regeringsoduglighet. Svikna vallöften, brutna överenskommelser och eftergifter åt Vänsterpartiet. En budget som inte ens gick att få genom riksdagen.

En budget som uttryckligen säger att den är skadlig för jobben och för tillväxten. Jo, det står ordagrant i budgeten att ”De skatteförslag som lämnas och aviseras i denna proposition kommer att bidra till att sysselsättningen och BNP dämpas något.”

Nu vill Stefan Löfven gå till val på sin – underkända – budget. Det samarbete med Miljöpartiet som har ådragit sig monumental kritik, inte minst från inom arbetarrörelsen, ska vara basen för valrörelsen. Men väljarna lär inte lockas av en budget. Det är inte osannolikt att väljarna tvärtom kommer att straffa de rödgröna.

Ett nyval lär inte precis vara lockande för Alliansen heller. Väljarna avskedade Alliansen för bara två månader sedan, och när Moderaterna är inne i processen att byta partiledare saknas ett riktigt draglok.

De enda som inte behöver frukta ett nyval är Sverigedemokraterna. De kommer att utnyttja tillfället till att omvandla nyvalet till en folkomröstning om invandringen. Det är en taktik som har potential. Mellan 40 och 50 procent av valmanskåren tycker att det är en bra idé att strama åt invandringen. SD-företrädarna kommer att säga att valet är enkelt. På ena sidan står en budget som inte ens klarade sig genom riksdagen. På andra sidan minskad invandring.

SD har också medvind i opinionen. I SCB:s partisympatiundersökning, som presenterades häromdagen, gick SD fram med 4,3 procentenheter jämfört med SCB:s vårmätning, till 12,4 procent. Det är rekord för SD, och då är det ändå så att SCB traditionellt underskattar SD. Opinionsinstitutet Sentio, som bäst skattade SD i valet, uppmätte SD till 16,4 procent i november.

Löfven hotar med nyval, men SD ser bara ett löfte. En fjäder i hatten, jackpot och julafton på samma dag.

Arkiv