Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Med anledning av op-ed-artikeln Romsons goda vilja hjälper inte de fattiga (2/11), har följande kommentar inkommit:

I SvD den 2 november skriver professor Björn Lomborg starkt kritiskt om Åsa Romsons satsning på 4 miljarder kronor för att minska klimatutsläppen i världens fattiga länder. Lomborg menar att detta initiativ inte hjälper de fattiga och nämner deras egna uttryckta önskemål om bättre skolor, bättre sjukvård och minskad korruption, bland annat. Att satsa på förnybar teknik som vind, sol och vatten är inte rätt väg att gå menar Lomborg.

Svensk Energi och organisationen GIVEWATTS vill invända mot professor Lomborg, baserat på egna erfarenheter efter två års samarbete på plats i Kenya. Genom att installera solcellsdrivna lampor i hemmen på den kenyanska landsbygden uppnås effekter som snabbt svarar på människornas behov.

Med distribution av förnybara lösningar skapas en hållbar utveckling på landsbygden. Hushållen får bättre ekonomi när de inte behöver köpa fotogen till ljus för att kunna studera och laga mat. De kan ladda sina mobiler hemma istället för att satsa dyra pengar och avsätta flera timmar på att resa varje gång de vill ladda telefonerna. Dessutom minskar koldioxidutsläppen.

Människor mår bättre och känner sig säkrare med bra ljus från en ljuskälla som inte kan sätta eld på huset. Varje år drabbas uppskattningsvis två miljoner barn i Afrika och lika många i Indien av svåra brännskador från fotogenljus. Hälsoaspekten är viktig och med elljus utsätts människor i mindre omfattning för giftig rök, för precis som Lomborg själv tar upp dör omkring sju miljoner varje år till följd av giftig inomhusluft. Bättre inomhusluft stärker immunförsvaret hos främst barn och gamla och bidrar till ett bättre allmäntillstånd som skydd om de skulle drabbas av malaria eller magsjukdomar.

Modellen som vi i vårt samarbete använder kan liknas vid en elektrifiering underifrån. Den utgår från människornas behov, utan att stora kraftverk och elledningar behöver byggas. Genom att de som får låna lamporna själva börjar köpa ut dem kommer friska pengar in till GIVEWATTS som kan handla in nya lampor. En positiv spiral alltså och en marknad som är på väg att bli självgenererande med minskat behov av bidragspengar. Dessutom skapas arbetstillfällen genom lokala distributörer av lampor på plats. Här finns potential att bygga vidare och skapa fler lösningar. Att kunna laga mat på ett rent och säkert sätt är till exempel en mycket viktig utmaning att lösa.

Lomborg missar helt de långsiktiga vinsterna. Genom att ge barnen tillgång till rent ljus underlättas studier efter mörkrets inbrott. Mätningar i skolor där lampor distribuerats visar på väsentliga höjningar av elevernas betyg och en framtidstro. En högre utbildningsnivå leder till mer utbildad arbetskraft, vilket behövs för att den ekonomiska tillväxten inte ska komma av sig, och för att inkomstklyftor ska minska.

Det är naivt att som Lomborg tro att gasverk skulle hjälpa fattiga på landsbygden i Afrika. Det finns inget elnät, och där nätet finns är det så dyrt för hushållen att koppla in sig att det inte går. Urbaniseringen i Afrika är långt under den europeiska och runt 70 procent av befolkningen bor där nät inte är tillgängligt. Väldigt lite el går ut till hushåll där behoven är enorma.

Stora kraftverk byggs redan idag främst för att ge energi till storindustrin. En bred industriell tillväxt är nödvändig för att skapa en bredare ekonomisk utveckling, men industrin står inte utan ben. Det måste till utbildning också. Hushållen måste få klättra på energistegen ett steg i taget, och där hjälper den solcellsdrivna småskaliga tekniken till.

Stödpengar måste prioriteras, och de räcker aldrig till allt det nödvändiga. Hur en familj resonerar är individuellt, men vanligen är den första investeringen en lampa, en mobilladdare och möjligen en radio och en liten TV. För detta behövs inga stamnät. Det räcker med en relativt liten installation, optimerad för att klara av vad familjen har råd med. Solcellsbaserade lösningar har varit ett första steg i det som vi ser som en god start i en elektrifiering underifrån av Afrikas landsbygd.

Vår erfarenhet visar alltså att investeringar i förnybar energi är vettiga lösningar. De är hållbara och inte alls opålitliga som Lomborg hävdar. De bygger på en teknologi som inte är beroende av fossil och importerad råvara. Vi vill därför ge idén att satsa på förnybar teknik, i det här fallet solcellsdriven, vårt fulla stöd.

Jesper Hörnberg och Petter Claesson, grundare av GIVEWATTS

Kjell Jansson, vd Svensk Energi

 

Arkiv

Fler bloggar