Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Nollräntan är en riktig bomb – en veritabel nyhet som förtjänar all uppmärksamhet. Men det kan också vara värt att titta något i det mer finstilta budskapet från Riksbanken idag. I dess prognos skrivs nämligen förväntningarna på arbetslösheten ner både för 2015 och 2016. Arbetslösheten sjunker förvisso framöver, men i en lägre takt än tidigare väntat, förutspår prognosen.

I år ligger arbetslösheten på 8,0 procent. Nästa år förväntas den hamna på 7,4 procent (och inte 7,3 som tidigare antagits). 2016 blir arbetslösheten 6,9 procent (i stället för 6,7 som den tidigare prognosen angav). Arbetslösheten sjunker helt enkelt 0,1 procentenhet saktare nu än tidigare.

Så vad har då hänt sedan den förra prognosen? Ja, en tydlig förändring är att vi har en ny regering, med en ny politik. Incitamenten till arbete ska enligt denna försvagas, och skattehöjningar ska införas på arbete. Den slopade rabatten på arbetsgivaravgifter på unga anställda kommer att leda till färre jobb, liksom den höjda skatten på pensionärer i arbete. Det är ingen orimlig gissning att finansminister Magdalena Anderssons budget spelar in.

Regeringen Löfven har faktiskt varit ärliga nog att skriva det rakt ut i budgetpropositionen (Förslag till statens budget för 2015, finansplan och skattefrågor, s. 57):

”De skatteförslag som lämnas och aviseras i denna proposition kommer att bidra till att sysselsättningen och BNP dämpas något.”

Arkiv