Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Att hälsa medelst ”high five” eller ännu hellre ”fist bump” reducerar förkylningsrisken, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Forskare vid universitetet i Aberystwyth, Wales, har mätt hur mycket virus och bakterier som överförs vid olika hälsningsmetoder, och konstaterar att en ”fist bump” bara smittar en tiondel så mycket som en traditionell handskakning. Hälsningen där knutna nävar möts lär ursprungligen ha uppstått bland motorcykelgäng, där handskar förhindrade vanliga handslag.

Den allt mer utbredda gängkulturen har dock inte enbart hälsofördelar, vilket senast illustrerades vid skottlossningen i Linköping häromdagen.

Kanske är ändå den gamla hälsningen, som visar öppenhet och förtroende, att föredra framför den av forskarna rekommenderade knutna näven, som används för att signalera så kallad respekt mellan gängkrigare.

Arkiv