Annons

Ledarbloggen

Alice Teodorescu

Alice Teodorescu

”Gunnar Axen(m) slänger ut tv:n när han blir arg på SR. Trist stil att andra ska betala för valdebatt o allsång han kommer att se på datorn.”, twittrar SVT:s vd Eva Hamilton. Varför Hamilton tar för givet att Axén tittar på valdebatt och allsång på SVT inryms inte i de 139 tecken som väljs som kommunikationsform. Inte heller får vi någon klarhet i Hamiltons uppfattning i sakfrågan. Det hade behövts en hel avhandling för det.

Bakgrunden till uppståndelsen är den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axéns reaktion – att köra iväg sin TV-apparat till återvinningen och därpå säga upp sin TV-licens – på Athena Farrokhzadhs sommarprogram i P1.

I det beryktade programmet tar Farrokhzahd ställning för vänsteraktivisters våld och hot mot politiska meningsmotståndare. För detta våld är hon tacksam, i antirasismens namn är alla medel tillåtna. Därtill spelas en cover av Ebba Gröns låt ”Beväpna er” i långsamt tempo. Våld är nödvändigt eftersom ”den strukturella rasismen genomsyrar det svenska folkhemmets historia” och nationalstaten bör upplösas då den ligger till grund för den europeiska migrationspolitiken. Varför människor från hela världen ger upp allt för att få en fristad i den strukturella rasismens högborg förblir oklart. Följdfrågorna uteblir givetvis, det är ju en fin vänsteraktivist vi har att göra med!

Farrokhzads kommentar på anmälningarna går, föga förvånande, i samma arroganta ton som hennes sommarprat:

”Public service gör teve och radio för allmänheten, och mitt sommarprogram är i allmänhetens tjänst, eftersom de analyser och åtgärder jag föreslår gagnar allmänheten.”

Analyser och åtgärder, minsann! Som gagnar allmänheten! Vilken allmänhet då?

Det är glädjande att programmet, i skrivande stund, anmälts 17 gånger till Granskningsnämnden. Förhoppningsvis inkommer fler anmälningar. Förhoppningsvis kan vi äntligen få en seriös debatt kring public service vara eller icke vara, om opartiskhet och snedvridna granskningar. Förhoppningsvis vågar fler politiker ta bladet från munnen i frågan, inte bara de som inte avser att kandidera i höstens val.

Arkiv