Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Almedalsveckan närmar sig med stormsteg. Överallt läser jag om digra satsningar. Igår bläddrade jag i en tidning och hittade rejäla annonser från allehanda avsändare som lockar med seminarier i Visby. Region Skåne fyrar av inte mindre än tolv arrangemang. Låter det mycket för bara en region? Inte då! Tillsammans med flera andra aktörer bildar Västra Götalandsregionen något man kallar Västsvenska Arenan och står värd för inte mindre än 41 seminarier! Till exempel.

Dryga 3300 evenemang innebär väldigt många tomma stolar. Lyckligtvis spelar det ingen roll eftersom ingen ser de tomma stolarna. Inte heller rapporterar någon om dem. Bara det som syns och hörs från Almedalen har ägt rum. Pics or it didn’t happen. På sätt och vis vore det därför en intressant illustration om någon av veckans många närvarande journalister skulle göra en liten insats och dokumentera och rapportera om alla tomma stolar. Hur många försök till folkbildning och åsiktspridning går egentligen förlorade? Till vilka kostnader?

 

Det lär inte bli jag, jag ska inte dit, trots att Almedalsveckan är åsiktsjournalisternas högtid. På något vis känns det alldeles för ofta som att de åsikter och analyser som föds i Almedalen inte har något bestående värde. Eller så är jag bara trött på att virra runt med för tung väska och försöka hitta arbetsro.

Journalistnärvaron verkar annars slå lika mycket rekord som mängden seminarier. Nyss damp ett pressmeddelande från TV4 ner och förkunnade laguppställning för Almedalsbevakningen. Det är stort och gediget, det får man säga. Värt att notera är också att den neutrala och opartiska public service-journalisten Alexandra Pascalidou är uppknuten som panelist i TV4 hela veckan lång. Det låter som något man inte vill missa. Att paneltycka utan att verkligen tycka något under en hel vecka som specifikt handlar om politik verkar onekligen som ett imponerande styrkeprov i tomgångsfärdighet. Vilket i och för sig är en mycket viktig färdighet i Almedalen…

 

Arkiv