Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

”Hollywoodbaler hör inte hemma i skolan”, skriver Majblommans riksförbunds generalsekreterare Lena Holm i Dagens Samhälle. Vad det handlar om, som vanligt, är förekomsten av dolda avgifter eller kostnader i skolan. Kostnader som bidrar till att elever vars familjer har skral ekonomi kan känna sig utanför eller rentav inte kan delta i aktiviteter.

Jag kan i princip hålla med om att skolorna bör sträva efter att inte lägga för många extra avgifter och kostnader i knät på föräldrarna. Men samtidigt är det svårt att förstå vilket slutresultat Lena Holm egentligen ser framför sig när hon stormar mot avslutningsbaler så här när sommarlovet närmar sig.

 

På en affisch i en skola har hon och förbundet alltså noterat att man inför en skolbal utlyst klädkoden ”jeans och gympaskor får stanna hemma”. Detta är enligt Holm att lägga balen på ”Hollywoodnivå”. Även om Holm får antas driva denna opinion i gott syfte gör hon sig här så dum att frågan liksom dör. Om allt ovanför jeans och gympaskor är en orimlig Hollywoodnivå har Holm just sagt att skolbaler inte får förekomma annat än om skolor håller sig med extensiva kostymförråd. Och det kommer givetvis inte att hända.

Jag är uppväxt i ett hushåll som hade det måttligt fett. Det åktes mycket sällan utomlands och kläder ärvdes etcetera. De två baler jag gick på under min skoltid var den efter högstadiet och den efter gymnasiet. I båda fallen svidade jag mig i andrahandsklänningar och kände mig inte överdrivet stigmatiserad över detta. Jag vill dessutom minnas att vi i högstadiet erbjöds möjligheter att sy våra balklänningar i syslöjden – vilket många också gjorde.

Att sy själv eller köpa second hand kanske är betydligt mer stigmatiserande idag, jag vet inte. Å andra sidan har priserna gått ner rejält på varor som kläder. Oavsett finns det ett problem med Holms Hollywoodtolkning och det är att hon läser in en ribba som inte nödvändigtvis finns där. Det är dåligt, för om vuxenvärlden unisont låter hälsa ungdomarna att lånat, andrahand eller hemsytt är någonting att skämmas över så har vi näppeligen gjort något bra. Och när Holm liksom omedelbart tolkar uppmaningen om att lämna jeansen hemma som att man måste köpa nytt, åka taxi dit och ha exklusiva accessoarer så bidrar hon faktiskt till en Hollywoodnivå som kanske inte ens fanns där från början. Att lämna jeansen hemma betyder kanske bara lämna jeansen hemma. Finkläder finns i alla hushåll, att gå  nedklädd till kyrkan, på släktmiddagar och andra festligheter är rentav ett oskick reserverat snarare för medelklassen.

 

Men framför allt. Det Lena Holm som opinionsbildare bör fråga sig är vilken väg som är framkomlig för att hjälpa till på bästa sätt. Tror hon att det är sannolikt att skolavslutningsbaler kan komma att avskaffas helt som resultat av hennes kritik? Tror hon att någon av de berörda skulle vilja att detta hände? Om inte, tänk om och opinionsbilda på nya sätt!

Lansera en kampanj för att få ner biljettpriserna specifikt, hitta samarbeten med klädmärken som kan ta fram billiga blåsor, starta en lånbytarsajt för finkläder på nätet. Ingen kommer att tacka den som förbjöd festen, inte ens den man ville hjälpa.

Arkiv