Annons

Ledarbloggen

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl

Landade i Köpenhamn tidigare i eftermiddags för att delta på årets Bilderbergmöte. Det är sedan 1954 en årlig konferens med syfte att utveckla dialogen mellan Europa och USA. Evenemanget är både mytomspunnet och av vissa betraktat som kontroversiellt på grund av att 1) deltagarna till stor del är mycket namnkunniga och har framträdande positioner inom olika områden, och 2) konferensen inte är öppen för media eller allmänhet.

På konferensen tillämpas så kallade Chatham House Rules, vilket är en internationellt spridd och använd konferensregel som innebär att deltagarna är fria att använda information som ges under konferensen, men däremot inte ange källan. Tanken bakom detta är att skapa möten som blir mer öppenhjärtiga och frispråkiga. Jag har varit på flera sådana konferenser i Sverige, och det brukar normalt bli djupare och bättre kvalitet på diskussionerna under sådana förhållanden.

Sedan ett antal år tillbaka offentliggörs både samtalsämnen och deltagarlista för konferensen, men det hindrar ändå inte somliga från att anklaga arrangemanget för att vara odemokratiskt och elitistiskt. Det senare går nog inte att förneka, och många ledande svenska politiker från höger och vänster samt näringslivsrepresentanter har varit gäster här under åren (förra året deltog bl a Anders Borg och Stefan Löfven från Sverige), men eftersom det inte är ett beslutsfora skiljer sig denna samvaro inte från andra konferenser som hålls i alla möjliga sammanhang, utan närvaro av journalister och där samma referensregel används. Skillnaden utgörs av koncentrationen av ”kändisar”.

Själv ser jag fram emot att delta i samtalen under de här dagarna. Deltagarna bär en god bredd av kunskap inom företagande/affärsliv, politik, teknik och akademi, och med ett fylligt konferensprogram med många förberedda inlägg över vitt skilda och aktuella områden kan man alltid vara säker på att hitta sina guldkorn och nya kunskaper. Och somligt lär säkert komma SvD-läsarna till del.

Här finns länk till Bilderbergmötets hemsida.

Arkiv