Annons

Ledarbloggen

SvD

SvD

Med anledning av op-ed-artikeln Sjukskrivningssjukan är inget att önska tillbaka (SvD 30/3), har följande kommentar inkommit:

Helena Rivière skriver i SvD att oppositionens huvudlinje i socialförsäkringsfrågor är att människor mår bättre av att staten tar över, det blir längre sjukskrivningar samt mer sjukersättning. Vi i Solrosuppropet jobbar för en humanare sjukförsäkring och ser att det finns stora fördelar för människor med allvarliga sjukdomar och skador får en säker försörjning. Vi är partipolitiskt obundna och ser gärna att alla partier börjar värna om samhällets svagaste.

Mer än hälften av alla de som utförsäkras återgår direkt till sjukförsäkringen igen efter de tre månaderna i Arbetslivsintroduktion. Det är ett underkännande av systemet. Vi kan inte ha en prövotid som skadar eller försämrar mer än hälften av deltagarna – eller i bästa fall inte orsakar någon effekt. Det är ett inhumant spel med människors hälsa. Sjukdom eller skada förbättras efter god vård och individuellt utformad rehabilitering och kan ta olika lång tid. Att sätta en tidsgräns på två och ett halvt år är oerhört naivt. Många hinner inte tillfriskna på den tiden, andra som kanske hamnat i isolering under sjukskrivningen skulle må bättre av att rehabiliteras tidigare.

Jag som själv varit utförsäkrad kan intyga att det inte sker någon professionell utredning på Arbetsförmedlingen. Man hamnar på en ALI-plats och där får man jobba som vilken annan anställd som helst. Kontakten mellan vård, försäkringskassa, Arbetsförmedling och arbetsgivare är obefintlig. I mitt fall slutade det med att utförsäkringen fick avbrytas i förtid pga att jag blev inlagd på sjukhus till följd av extremt hög stress i form av söndertrasad ekonomi och extremt hårt arbetstempo. Det gjorde på inget sätt att jag kom närmare arbetslivet. Tvärtom fick jag ligga några veckor på LPT i slutenvården och sedan återhämtas i hemmet innan nästa rehabiliteringsförsök kunde påbörjas.

Att sjukskrivning skulle vara kravlöst är en myt som Rivière försöker blåsa liv i. Alla som kämpar för att få en dräglig tillvaro trots svår sjukdom eller smärtsamma skador vet att så inte är fallet. Man kämpar ständigt för att få tillvaron att gå runt. Att klara av sköta sin vardag trots usel hälsa och dålig ekonomi, socialt stigma och dålig självkänsla till följd av arbetslinjens hårda krav. Att gå länge på sjukpenning eller sjukersättning är inget någon skulle välja om frisk och arbetande var ett alternativ. Tro mig.

Monica Armini, deltidssjukpensionär och deltidsarbetande på SocialAktion.nu. Styrelseledamot av Solrosuppropet, en religiöst och partipolitiskt obunden förening som jobbar för avskaffandet av utförsäkringarna och fas3.

 

Helena Rivière svarar: Det är inte sjukskrivningen som är kravlös. Det är en sjukskrivning utan slut som får människor att gå ner sig i en kravlös tillvaro utan återvändo i sikte.

Arkiv