X
Annons
X

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Det blev stort uppslaget igår när nyheten kom att var tredje arbetslös numera kunde räknas som fattig. ”Andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer trefaldigas mellan 2004 och 2012”, hette det närmare bestämt.

Och det låter ju riktigt illa, som om levnadsomständigheterna har försämrats kraftigt för en massa arbetslösa personer, och att det är den borgerliga regeringens fel.

Mattias Lundbäck, tidigare skribent på ledarsidan och sakkunnig i regeringskansliet men numera forskare på Ratio, reder ut röran på sin blogg Den hälsosamme ekonomisten. Läs alltihop. Här är ett utdrag:

”Har då inte Alliansen någon skuld till att andelen fattiga bland sjuka har ökat? Jo, Alliansen har sänkt skatten för förvärvsaktiva. Det innebär att medianinkomsten har ökat betydligt snabbare än tidigare år. Och eftersom fattigdomen – med det mått som SvT redovisar – är ett relativt mått innebär detta att man kan ha en betydligt högre inkomst i dag, och ändå räknas som fattig.

Sammantaget kan vi konstatera att ökningen av antalet personer med inkomst under medianen – från 80 794 till 160 765 i absoluta tal – i stort sett uteslutande är en konsekvens av att 140 personer om dagen förtidspensionerades under tio år. Detta hände innan 2007 och är inget som regeringen kan lastas för.”

Arkiv