X
Annons
X

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

En ihålig schweizerost, skrev elva experter om skattesystemet på DN Debatt. Slutsatsen: en ny stor skattereform är nödvändig. Och jo, nog har det blivit en smula plottrigt. Men hålen har inte tillkommit utan skäl. I varierande utsträckning har det varit nödvändigt att perforera den där osten. Utan rut- och rot-avdragen hade inte tjänstemarknaden kommit igång så bra som den har gjort, exempelvis.

 

Hyvla av en skiva av den där osten och du har en viktig ingrediens i en Bacon BBQ Dream, en av hamburgerresturangen Max nyheter just nu. I den samsas en skiva klassisk schweizerost av typen emmentaler med både bacon och lökringar.

Max befinner sig för närvarande i orkanens öga eftersom vd:n Richard Bergfors i ett brev till sina anställda har beskrivit konsekvenserna av höjd krogmoms och höjda arbetsgivaravgifter för unga.

”Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt” skrev han. Raseri utbröt och Bergfors anklagades för att hota sina anställda att rösta på Alliansen.

 

Jag förstår inte riktigt hur tanken går här. Måste alla samhällsaktörer låtsas vara likgiltiga inför effekten av olika politiska reformer? Helst hålla eventuella konsekvenser hemliga?

Är det dåligt också när Sveriges Kommuner och Landsting klagar på ett lagförslag om kommunala miljökrav från bostadsminister Stefan Attefall? Bör vi omedelbart tolka invändningen som att SKL ”hotar” befolkningen med färre och dyrare bostäder om den inte röstar bort Alliansen? Och hur ska vi tänka kring att hela Sveriges Byggindustrier lägger sig i och sågar rödgröna tankar om att återreglera järnvägsunderhållet? Också olämpligt?

Och just ja! Momssatser har vi ju faktiskt haft tydliga ställningstaganden kring från företag förut. Bokbranschen kampanjade glatt för sänkt bokmoms – dock utan att raseri utbröt. När man gör böcker är det tydligen inte lika förkastligt att bry sig om den egna tillväxten som när man gör hamburgare…

 

Att det är dåligt för Max om krogmomsen och arbetsgivaravgifterna höjs är ju rätt självklart. Det betyder förstås inte att man måste dela Richard Bergfors prioritering – ur samhällsperspektiv kan man kan givetvis tycka att annat kommer först. Men nu råkar Bergfors vara vd för Max och ur hans perspektiv är förmodligen katastrof en rimlig beskrivning av två reformer som båda drabbar hans företag. Och eftersom det inte är Bergfors uppgift att hålla samhällskunskapslektion med de anställda så ger han dem sin bild av de politiska framtidsutsikterna i valet.

Det är inte konstigare än att jag vid ett flertal tillfällen har informerats av mina chefer om de turer som varit kring presstöden genom åren.

Det är inte konstigare än att många publicister ofta argumenterar hårt i frågor som rör reklamskatt och liknande. ’

Det är inte konstigare än exemplen från bok- och byggbranscherna ovan.

Det är inte konstigare än att LO årligen informerar sina medlemmar om att allt annat än S är en katastrof, punkt. (Det märkliga i just det fallet är snarast motsatsen, att LO envist hävdar detta till och med när andra partiers politik – läs jobbskatteavdraget – gynnar medlemmarna mer.)

 

Häromdagen släppte Skatteverket en rapport om vilka effekter den sänkta restaurangmomsen har haft på krogbranschen. Utvärderingen visar att den mer enhetliga momsstrukturen motverkar fusk.

– Ungefär sju procent av företagens omsättning har tidigare redovisats med för låg moms. Det har inneburit att företagen betalat ca 700 miljoner kronor för lite skatt per år, säger Katinka Hort, analytiker.

 

Den sänkta krogmomsen var ett försök att räta ut och avkrångla en bransch med omfattande skumrask. Mycket finns säkert kvar att göra, men reformen verkar ha gjort lite nytta, företrädesvis genom att sänkningen skapade enhetlighet. Skatteverket pekar särskilt ut denna faktor som effektfull och håller den rentav för en viktigare fuskbekämpare än lagkraven på personalliggare och kassaregister.

Ett av schweizerostens bättre hål, således. Och som av en händelse var just enhetlig moms också ett av de förslag som framfördes av experterna på DN Debatt.

Fint det. Gärna en låg en. Gör dygd av nödvändigheten och hål av osten!

Arkiv