Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Det så kallade supervalåret kommer att svämma över av opinionsundersökningar. Bra då att Makthavare påminner om att opinionsinstituten är olika pricksäkra och dessutom ofta gynnar enskilda partier.

Jakob Bergman och Björn Holmquist, statistikforskare vid Lunds universitet, har i Poll of polls: A compositional loess model vägt samman resultatet av 509 opinionsundersökningar gjorda 2006-2013 av nio olika opinionsinstitut. Resultaten är en tankeställare för alla kalenderbitare och partiaktivister.

I höstas skrev en av forskarna populärvetenskapligt om sina resultat för Lund Business Review, men Makthavare summerar snabbt:

”… Novus, SCB och YouGov [samt Sifo] har bara mycket små systematiska felskattningar i sina mätningar. Demoskop överskattar Folkpartiet och Miljöpartiet, och underskattar övriga partier. Ipsos/Synovate överskattar marginellt de fyra borgerliga partierna, och underskattar Sverigedemokraterna. Sentio Research överskattar Sverigedemokraterna och övriga partier, men underskattar alla andra partier förutom Vänsterpartiet. Skop överskattar de borgerliga partierna och underskattar övriga partier, och United Minds överskattar Sverigedemokraterna och övriga partier men underskattar Socialdemokraterna och samtliga borgerliga partier.”

Arkiv

Fler bloggar